Home

Achtergrond 179 x bekeken 1 reactie

Niet zo braaf jaknikken

Leden van FrieslandCampina kunnen nog één week pleiten voor een betere melkprijs.

Dit wordt de beslissende week voor FrieslandCampina. Op 7 mei willen de besturen een handtekening zetten onder het fusie-akkoord. Doen zij dat met goede inbreng van de leden? Dat valt te betwijfelen. Er is haast geen kritische noot gekraakt. Akkoord, dat kan wijzen op een kraakheldere strategie van het nieuwe bedrijf met alleen maar winnaars. Meer voor de hand ligt dat er een tamme stemming heerst onder de leden-melkveehouders. Dit bleek tijdens een Friesland-bijeenkomst in het oosten van het land. En het blijkt ook uit een telefonisch onderzoek onder 1.000 Friesland- en Campina-leden, dat Boerderij deze week publiceert. Zes van de tien boeren zijn vóór de fusie. Iets meer dan 10 procent is tegen en ruim een kwart van alle leden zegt het niet te weten.

Die laatste groep staat voor dik 4.000 boeren. Daar mag je toch meer rumoer van verwachten dan braaf jaknikken? Het naadje van de kous zouden ze moeten willen weten. Ook valt in de enquête op dat boeren niet of nauwelijks belang hechten aan schaalgrootte, afzetzekerheid of zeggenschap in het bedrijf. Eigenlijk is de boer maar in één ding geïnteresseerd: de melkprijs.

Welnu, daarover kunnen de leden hun bestuur lastig vallen. De hoogste melkprijs in Noordwest-Europa, niets minder is de belofte. Maar hoe realistisch is dit vooruitzicht? Het synergievoordeel van het gefuseerde bedrijf valt pas vanaf 2012 te incasseren. Dus wat zal de melkprijs voordien zijn? Zelfs met het behaalde fusievoordeel van 175 miljoen per jaar, moet deze mega-coöperatie op haar tenen lopen om de melkprijs van (bij voorbeeld) Cono Kaasmakers te kunnen evenaren, laat staan te overtroeven. Weifelende boeren moeten nu hun kans grijpen en hun coöperatiebestuur bestoken met vragen. Dat heeft meer effect dan acties aan te kondigen, zoals de DDB en EMD doen. De melk in de put laten lopen, is verwerpelijk. In een coöperatie is het bestuur de weg naar het gelijk van de boer.

Foto

Marcel Henst

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul Gosselink

    Beste heer Henst,
    Ik ben jongstleden zelf naar een vergadering van FF geweest en daar het bestuur, waaronder de heer Attema, zoals u schijft "lastig gemaakt". Ik kan u zeggen dat dit totaal geen effect heeft op de heren achter de tafel, want op vragen en aanbevelingen van boeren in de zaal over de "garantieprijs" van de nieuwe cooperatie werd soepel gepareerd door de bestuurders. Deze heren hebben dit dan ook zeer goed voorbereid door rollenspelen ed. Ik zal u even wat vragen en aanbevelingen noemen: 1 De garantieprijs lijkt wel veel op de MCM van FF tewijl men daar juist vanaf wilde, men kiest weer voor NW europa als basisprijs terwijl men dus geen prijszetter wil zijn. 2 De "plus"op deze garantieprijs is zeer mager b.v. bij 200 milj. winst slechts 0,60 euro meer.
    3 Ook de obligatie structuur is veel slechter dan de aandelen B structuur. De certificaten B worden nu dan wel voor 106 euro omgezet maar de obligaties van 50 euro hebben geen koerswinst of inflatiecorrectie meer dus wat is over tien jaar de waarde van 50 euro? Dus zoals u ziet is er wel degelijk tegengas gegeven maar alles ligt allang vast en MOET doorgaan! U schrijft : in een cooperatie is het bestuur de weg naar het gelijk van de boer. Maar daarbij geld altijd de meeste stemmen gelden! Tot slot wil u nog even terechtwijzen met u opmerking over het effect van acties van de DDB en EMB, u zult binnenkort zien dat deze acties meer effect hebben dan het bestuur van een cooperatie bestoken met lastige vragen, de tijd van praten is voorbij melkveehouders moeten opkomen voor hun eigen inkomen en niet afwachten wat de supermarkten hun wil betalen. M.v.gr. Paul Gosselink

Of registreer je om te kunnen reageren.