Home

Achtergrond 1 reactie

Niet geschoten is altijd mis

Zijn kleine co-vergistingsinstallaties levensvatbaar als daar een vergoeding van 12 cent per kilowattuur tegenoverstaat? Tot voor kort beantwoordde vrijwel de voltallige Kamer deze vraag met een volmondig nee, net als boeren(organisaties) en economen.

Minister Maria van der Hoeven is een andere mening toegedaan. Zij heeft het aantal ingediende aanvragen voor steun voor installaties tot 2 megawatt geteld en heeft becijferd dat die samen goed zijn voor meer dan het vastgestelde subsidiebedrag van 39 miljoen euro. Conclusie Van der Hoeven: de boeren denken dus wel dat het uitkan, anders zouden ze geen subsidie aanvragen.
De PvdA onderschrijft die denkwijze en trekt de steun voor de motie van SGP’er Bas van der Vlies de steun te verhogen naar 15 cent per kilowattuur in. Andere partijen twijfelen ook.
Kabinet en Kamer zouden beter moeten weten en niet moeten varen op dit soort rekensommetjes op een sigarendoos. Dat boeren steun aanvragen, wil immers helemaal niet zeggen dat zij de installaties ook gaan bouwen. Door ervaring wijs geworden (denk aan de MEP) vragen zij aan, ook als de bouw er niet van komt. Niet geschoten is altijd mis.
Wat dat betreft is het beter te luisteren naar de praktijk en de adviseurs. De kosten zijn simpelweg te hoog. De politiek dreigt nu een perspectiefrijke methode om zeep te helpen. Een gemiste kans.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  s

  mais in vergisters verbieden
  in drenthe staat een vergister die 600
  hectare mais opslokt,die ca 13 miljoen kwh
  produceert
  plaats 3 grote windmolens die produceren evenveel
  vergisting de waanzin ten top.

Of registreer je om te kunnen reageren.