Home

Achtergrond 339 x bekeken

Nepwijn uit de kelders van de maffia

Wijnproducenten in Italië hebben ongeveer 70 miljoen liter goedkope wijn verkocht waarin stoffen zitten die er absoluut niet in horen.

De vloeistof bestaat voor slechts een vijfde uit sap van druiven, de rest is vooral chemische rommel en suiker. De onderzoekers hebben met de ontmanteling van deze wijncriminelen een door de maffia georganiseerde 'industriële productie' van nepwijn ontdekt. In de wijn zouden onder meer kunstmest en giftige zuren zijn aangetroffen, zo berichtte vandaag het Italiaanse weekblad L'espresso op gezag van Justitie en de Italiaanse keuringsdienst van waren.

De Italiaanse regering heeft de Europese Commissie laten weten dat bij het onderzoek geen gevaar voor de consument is geconstateerd. Het zou vooral gaan om toevoeging van water en rode bieten.

Volgens het bericht in L'espresso is de kostprijs van de gemanipuleerde vloeistof met 90 procent teruggebracht in vergelijking met die van echte landwijn. Het onderzoek heeft zich vooralsnog gericht op twintig wijnproducenten in verschillende delen van het land. Het loopt nog steeds. De wijnen werden in Italië verkocht voor prijzen tussen de 70 cent en 2 euro per liter. Veel van deze wijn is volgens de autoriteiten al uit de handel genomen.

De internationale wijnbeurs van Verona ging deze week ondertussen overschaduwd door andere problemen van start. Donderdag werd daar bekendgemaakt dat de autoriteiten honderdduizenden flessen van Italiës meest prestigieuze en duurste wijnen in beslag hebben genomen.

Het gaat om Brunello uit Montalcino in Toscane die bij wet slechts van één Italiaanse druivensoort gemaakt mogen worden, de sangiovese. Deze soort is voor wijnbouwers een relatief moeilijke soort die door toevoeging van andere soorten minder risico's voor de oogst zou dragen.

Alleen al in de kelders van wijnhuis Castello Banfi heeft justitie 600.000 flessen in beslag genomen. Dit wijnhuis wordt er volgens de vrijdageditie van dagblad La Stampa samen met drie andere wijnhuizen in dezelfde streek van verdacht met andere druivensoorten te knoeien om meer te produceren en te verkopen. De streek maakt zo veel flessen Brunello di Montalcino dat er in de ogen van de autoriteiten iets niet in de haak moet zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.