Home

Achtergrond 191 x bekeken 4 reacties

Nederlandse naturawetgeving voorgelegd aan EU-Commissie

Nederlandse Europarlementariers willen van de Europese Commissie weten of Nederland de Vogel- en habitatrichtlijnen van de EU op de juiste wijze uitvoert.

Cornelis Visser en Lambert van Nistelrooy (beide CDA) vragen de Commissie of Nederland bij de uitwerking voldoende rekening heeft gehouden met de economische, sociale, culturele en regionale aspecten uit de richtlijn. Zij denken namelijk dat dit niet het geval is.

Aanleiding voor hun vragen is het verbod dat de Raad van State uitsprak over de mosselzaadvisserij. Duitse en Deense mosselvissers mogen wel de voorjaarsmosselzaadvisserij mogen uitoefenen. De parlementariërs vermoeden dat ligt aan het verschil waarmee de richtlijnen in nationale wetgeving is gestoken.

De uitspraak van de Raad van State kan ook effect hebben op de beheerplannen van Natura2000-gebieden op het land. De EU staat een afweging met onder andere economische belangen toe, maar Nederland lijkt dat niet goed in wetgeving te hebben verankerd.

Visser en Van Nistelrooy vragen de Commissie ook of deze bereid is de beide richtlijnen te evalueren en indien nodig te herzien nu blijkt dat deze richtlijn onbedoelde gevolgen heeft voor een bestaande, regionale sector.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boze

  Je kunt schijnbaar goed rekenen Kubelink.
  En dus blijft 34% over voor woningen, infra en andere verstorende elementen in het landschap.
  En juist deze 34% zijn de oorzaak van problemen met de natuur, landbouw, verdroging, luchtvervuiling etc. etc.
  En als je problemen wilt oplossen moet je de oorzaak aanpakken en geen symptoombestrijding toepassen.
  Maar jullie zijn van die doorgeslagen type's met de instelling van yes!!........but not in my backyard.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Oh, vandaar dat er nog maar zo'n 6% natuur is op Nederlandse grond en zo'n 60% landbouwgrond.

 • no-profile-image

  boze

  Nog ter aanvulling Kubelink, geef die 34% terug aan de natuur en je hebt weer 40 % mooie natuur. En waar de mensen dan naar toe moeten? Ze zoeken het maar uit, natuur is toch zo belangrijk. Zo denken jullie ook over de landbouw.

 • no-profile-image

  gert

  in nederland telt alleen natuur

Of registreer je om te kunnen reageren.