Home

Achtergrond 3 reacties

Nederlander helpt Australië van paddenplaag af

Wat Australische wetenschappers al jaren tevergeefs probeerden, is de Nederlandse student Jordy Groffen tijdens zijn stage 'down under' wél gelukt. De 20-jarige Haarlemmer vond een remedie om de plaag van giftige reuzenpadden in Australië te bestrijden.

De student dier- en veehouderij werkt momenteel als vrijwilliger bij de Kimberley Toad Busters, een organisatie die padden vangt en vernietigt. Hij ontdekte naar eigen zeggen tijdens een sectie van dode reuzenpadden dat een longworm funest is voor de dieren. Kleine exemplaren sterven door de worm, en volwassen dieren worden er trager van en groeien minder snel. Door besmette dieren tussen gezonde exemplaren uit te zetten, verspreiden de padden het virus onder elkaar en sterven langzaam uit.

De Australische media doken de afgelopen dagen massaal op de Haarlemse student. "Ik ben opeens een nationale held'', grinnikt Groffen vanuit Kununurra, een klein dorpje in het noorden van Australië. "Al zijn er ook wetenschappers die mijn methode in twijfel trekken. Ze balen gewoon dat ze dit zelf niet hebben ontdekt.'' Zo stellen critici dat de wormen het beste gedijen in drogere gebieden, terwijl de padden vooral problemen veroorzaken in gebieden met een subtropische klimaat.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werden in Australië zo'n drieduizend reuzenpadden uitgezet om een kever te bestrijden die de graan- en suikerbietenoogst opat. De dieren bleken zich echter in razend tempo voort te planten en meer kwaad dan goed te doen. De pad bleek uiterst giftig, zodat krokodillen, vogels, honden en katten die de beesten aanraakten massaal het loodje legden.

Op dit moment telt Australië tussen de vijf en zes miljoen padden. De plaag bestrijkt een gebied van 500.000 vierkante kilometer, ongeveer twaalf keer de oppervlakte van Nederland. Het dier heeft geen natuurlijke vijanden en is immuun voor gif. De enige manieren om de kikkers te bestrijden is door ze dood te knuppelen of in een vrieskist te stoppen zodat ze doodvriezen.

Het ministerie van Milieu en de universiteit van Perth gaan kijken of de voorgestelde oplossing van de Nederlandse student op grote schaal uitvoerbaar is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lot

  Dank je wel boer uit Groningen, dit is de enige gepaste reactie. Maar wat brengt de longworm bij de padden teweeg? Destijds leek die pad de oplossing van een probleem.

 • no-profile-image

  Boer

  We gaan niets helemaal uitroeien en alhoewel ik ook baal van de grote hoeveelheid ambtenaren in Den Haag vind ik een opmerking om zo'n worm in de tweede kamer te zetten niet gepast. We wilen hier toch leven enlaten leven?

 • no-profile-image

  Bestrijder

  Kunnen we dit wormpje ook niet hier id tweede kamer uitzetten ?

Of registreer je om te kunnen reageren.