Home

Achtergrond 170 x bekeken 2 reacties

Nederland wint strijd tegen muskusrat

De strijd tegen de muskusrat is succesvol.

De strijd tegen de muskusrat is succesvol. Sinds de bestrijding is begonnen waren er niet eerder zo weinig muskusratten in de Nederlandse binnenwateren, aldus landelijk coördinator muskusrattenbestrijding Margreet van Willegen dinsdag. Het 'waterkonijn' wordt al tientallen jaren bestreden omdat het schade aan oevers en dijken veroorzaakt.

In 2006 werd gemiddeld 0,46 rat per uur gevangen. Dat daalde vorig jaar volgens kersverse cijfers naar 0,44 rat per uur. Dat komt niet omdat de rattenvangers minder hun best doen, maar juist omdat het aantal ratten afneemt.

De provincie en waterschappen, die verantwoordelijk zijn voor de rattenbestrijding, hebben 0,25 gevangen rat per uur als doel gesteld. Onder die 0,25-grens is de rat onder controle. Inmiddels zitten Noord-Brabant, Gelderland, Noord-Holland, Zeeland, Limburg en Flevoland onder de norm. In Friesland, Groningen, Overijssel, Drenthe, Utrecht en Zuid-Holland wordt de norm nog niet gehaald.

Het aantal ratten in Friesland, het grootste waterschap in Nederland, is in 2007 zelfs gestegen ten opzichte van 2006. Volgens bestuurslid Herre Kingma van het Friese waterschap komt dat mede door een een tekort aan rattenvangers. Het waterschap wil daarom jongeren opleiden om de jacht op de rat te intensiveren.

De muskusrat hoort eigenlijk niet in Europa thuis. Een Tsjechische graaf bracht het dier begin twintigste eeuw vanuit Alaska naar Europa om er op te jagen. In korte tijd had het dier zich over heel Europa verspreid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HM van Ittersum

  Laat dit geen reden zijn om de teugels te vieren wat betreft het bestrijden van de muskusrat. Het lijkt mij verstandig om de doelen aan te scherpen, want liever geen muskusrat dan 1 muskusrat.

 • no-profile-image

  Piet Piraat

  Wat een kulverhaal, de strijdt tegen de muskusrat winnen we nooit. Wanneer je ze laat geworden wat men in Groningen hebben we in no-time meer dan we ooit hebben gehad. De natuur wordt tegenwoordig beheert door natuuractivisten die alles denken te weten, maar de bewoners van het platteland worden met de problemen opgezadeld. Boeren dus wel te verstaan!
  Goed voorbeeld naast de muskusrat is de vos, ook zo'n klotenbeest.
  En nee ik ben geen jager maar wel een natuurgenieter.

Of registreer je om te kunnen reageren.