Home

Achtergrond 256 x bekeken 1 reactie

'Nederland past regels streng toe'

Nederland interpreteert bepaalde Europese richtlijnen, zoals de kaderrichtlijn water, strenger dan de meeste andere lidstaten.

Dat zei Herman Versteijlen, directeur inkomenssteun bij de Europese Commissie, op een debatavond in Heerenveen. Versteijlen ging in op een stelling van LTO Noord voorzitter Albert Jan Maat. Maat: "Als je, zoals het ministerie van LNV, onbescheiden ambitieus bent en je Europa een bescheiden invloed toewenst... pas dan ook de regels bescheiden toe!"

Als voorbeelden noemde Maat de nitraatrichtlijn, fijnstofrichtlijn en de kaderrichtlijn water. Versteijlen zei dat dit ook in de Europese Commissie is vastgesteld. Een interne presentatie van een juristenkantoor wees dit uit."Maar het zijn niet voor niks richtlijnen. We bieden lidstaten veel vrijheid om hier invulling aan te geven. Wat ik wel jammer vind, is dat bepaalde partijen bij strenge regels juist naar Brussel wijzen. We worden als excuus opgevoerd."

Volgens Maat wordt de positie van de agrarische sector in Den Haag soms onderschat. "De agribusiness vertegenwoordigt 50 miljard euro omzet. We spreken over 600.000 banen, 10 procent van het totaal. Daarnaast zijn we op veel terreinen, zoals de fokkerij, de kraamkamer van de wereld."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    nederland is roomser dan de paus.Ook is gebleken dat de milieutaliban diep is geinfiltreerd op LNV

Of registreer je om te kunnen reageren.