Home

Achtergrond 1 reactie

'Nederland in voorhoede bij opslag broeikasgas'

Nederland heeft de ambitie om in de wereld voorop te lopen bij het opslaan van het broeikasgas CO2.

Dat heeft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vandaag gezegd in Rome. De ministers van Energie van de olieproducerende en olieconsumerende landen zijn tot dinsdag in de Italiaanse hoofdstad bijeen. Van der Hoeven kondigde aan dat Nederland 30 juni en 1 juli het gastland is van een internationale conferentie over opslag van kooldioxide (CO2). Nederland organiseert de conferentie samen met Saudi-Arabië.

De Nederlandse overheid heeft al 55 miljoen euro aan subsidie gestoken in vijf proefprojecten om CO2 op te slaan. Van der Hoeven hoopt dat de techniek in 2015 rijp is voor een grootschalig demonstratieproject.

Het opslaan van CO2 is een kostbare zaak en zal volgens de minister in de toekomst moeten worden betaald uit de rechten die de industrie van de Europese Unie moet betalen voor het uitstoten van CO2.

In Nederland moeten de nieuwe kolencentrales gaan voldoen aan eisen om ze geschikt te maken voor de afvang van CO2. Opslaan moet de volgende stap worden. Als Nederland een oplossing voor het broeikasprobleem in handen heeft, zal ons land daar ook geld mee kunnen verdienen, zei Van der Hoeven.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk Veenstra

    In Drachten is het eerste experiment voor CO2-opslag gecanceld. Zowel ENECO als SEQ zoeken een andere locatie en een andere financier. De subsidie van EZ á € 10 miljoen, toegezegd tot eind mei, staat op het spel.

    In het Kyotoverdrag zijn NIET meegeteld de broeikasgas-uitstoot van de Nederlandse veestapel, van de scheepvaart en de luchtvaart. De industrie ( ook de meest vervuilende) is door de overheid rijkelijk bedeeld met gratis emissierechten. Eén enkele industrie, de ENCI zorgt voor meer CO2-uitstoot dan de luchtvaart ( > 5%). De handel in emissierechten ( nodig voor een goede marktwerking) is vrijwel nihil.

    Excuus voor het bouwen van sterk vervuilende kolencentrales is de mogelijkheid om CO2 af te vangen. Maar opslag kent enorm veel natte-vingerwerk en risico's. Enige info daarover is vindbaar op het web-log OVERDRACHTELIJK.

Of registreer je om te kunnen reageren.