Home

Achtergrond

Na mozzarella nu Italiaanse olijfolie in opspraak

In Italië zijn 25 personen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze goedkope plantaardige olie als olijfolie van hoge kwaliteit met veel winst hebben verkocht.

Ongeveer 25.000 liter is in beslag genomen, meldde de Italiaanse politie. Eerder kwamen al de Italiaanse buffelmozzarella en wijn in opspraak.

De verdachten lengden de plantaardige olie aan met de kleurstoffen bètacaroteen en chlorofyl om het op olijfolie te laten lijken. Volgens het hoofd van de antivervalsingsdienst van de politie in de Zuid-Italiaanse plaats Bari was een groot deel van de in beslag genomen olie bestemd voor de export naar vooral de Verenigde Staten en Duitsland.

Italië is na Spanje de grootste Europese exporteur van olijfolie. De Italiaanse politie begon in oktober 2006 met het onderzoek na vele klachten in de plaats Turijn over de slechte kwaliteit van de olijfolie.

Eerder werd bekend dat er in Italië op grote schaal valse wijn wordt geproduceerd en verkocht. Het gaat om surrogaten, die onder meer schadelijke chemicaliën bevatten. Ook was er ophef over giftige dioxine in buffelmozzarella. De Italiaanse maffia zou bij de voedselschandalen betrokken zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.