Home

Achtergrond

NIOD verwerft kleurenfoto's uit oorlogsjaren

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft ruim 1500 kleurenopnames uit de oorlogsjaren van fotograaf Alphons Hustinx verworven.

Kleurenafbeeldingen uit de oorlog zijn uitzonderlijk, aldus het NIOD donderdag. De omvangrijke verzameling werd in de jaren '80 aangetroffen in de nalatenschap van de Roermondse fotograaf en cineast Hustinx. Het gaat om beelden van de bezetter en de oorlogsverwoestingen. De dia's schetsen een beeld van de sfeer van het dagelijks leven tussen 1940 en 1945.

Lodewijk Imkamp, neef en erfgenaam van Hustinx, heeft de collectie wegens de lancering van Beeldbank WO2 ter beschikking gesteld aan het NIOD. De foto's zijn vanaf 25 april voor iedereen online te bekijken via deze beeldbank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.