Home

Achtergrond 220 x bekeken

Mugabe mobiliseert zwarte bevolking

De omstreden Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft de zwarte bevolking van zijn land opgeroepen te voorkomen dat landerijen opnieuw in handen van de voormalige blanke kolonisatoren komen.

De oproep komt op een moment dat grote onduidelijkheid bestaat over de politieke toekomst van de president na de verkiezingen van ruim een week geleden.

In een toespraak stelde Mugabe dat duizenden mensen zijn omgekomen in de strijd voor land. ”We kunnen het ons daarom niet veroorloven de aftocht te blazen”, aldus de president in de maandageditie van de Zimbabwaanse staatskrant The Herald.

Volgens blanke boeren zijn aanhangers van de president inmiddels zeker vijftien bedrijven van blanken binnengevallen. Zij beschuldigen Mugabe van apartheid. ”Dit is puur raciaal. We zouden moeten leven in een land van harmonie, maar de staatsmedia stimuleren raciale haat en dat is niet goed voor het land”, zei Trevor Gifford, een voorman van de blanke boeren.

De invallen herinneren aan 2000, toen Mugabe een referendum verloor en zijn aanhang met geweld de bedrijven van 4000 blanke boeren bezette. De actie leidde tot de grote economische crisis waarmee het Afrikaanse land nu kampt.

Er zijn nog driehonderd blanke boeren in Zimbabwe over na de omvangrijke nationalisatie onder Mugabe. Zij vrezen voor een geweldsuitbarsting, omdat de situatie toch al gespannen is door het geschil tussen Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai over de verkiezingen. De partij van Tsvangirai, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) zegt Mugabe te hebben verslagen. Daarmee zou een einde komen aan de 28-jarige heerschappij van Mugabe.

Het Zimbabwaanse hooggerechtshof buigt zich dinsdag over het verzoek van de oppositie de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend te maken. De MDC probeert sinds zaterdag de bekendmaking te versnellen.

Mugabes partij ZANU-PF wil volgens staatsmedia een hertelling van de stemmen. De oppositie beschuldigt Mugabe ervan de zaak te vertragen om zo zijn positie voor een tweede ronde van de presidentsverkiezingen te versterken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.