Home

Achtergrond

Monsanto voorziet forse groei glasgroente

Zaadproducent Monsanto verwacht een stevige groei van de wereldwijde teelt van glasgroente.

Consumenten in Europa en de VS willen steeds vaker een vers product uit de schone kas, stelt het concern. Dat zorgt voor een grote vraag naar het uiterst winstgevende zaad.

Monsanto stapt met de overname van De Ruiter Seeds in de productie van zaden uit de beschermde teelt vanwege de hoge groeiverwachtingen. De komende vijf jaar wordt elk jaar een groei verwacht van 8 tot 10 procent. Marges van zaden liggen op 75 procent. Dat maakt de productie en afzet van deze zaden tot een winstgevende activiteit.

Monsanto verwacht dat door de overname van het Nederlandse familiebedrijf de omzet en winst van de zadenactiviteiten groeit met 20 procent. De Ruiter haalde in 2007 een brutowinst van 73 miljoen euro op een omzet van 91,5 miljoen euro. In 2005 en 2006 lagen de marges van het bedrijf ongeveer even hoog.

De Ruiter Seeds is marktleider in de productie van tomatenzaden en één van de belangrijkste leveranciers van zaden voor komkommer en paprika. Het familiebedrijf behaalt bijna 66 procent van de omzet in Europa en 18,9 procent in Noord- en Zuid-Amerika.

De Ruiter Seeds blijft met de huidige directie en personeelsleden op dezelfde markt onder dezelfde naam werken. Wel krijgt de onderneming beschikking over nieuwe veredelingstechnieken van Seminis. Deze zaadproducent heeft de markertechnologie ver ontwikkeld waarmee sneller op gunstige eigenschappen geselecteerd kan worden. De Ruiter verwacht daardoor de cyclus van het veredelen van producten te kunnen bekorten.

De markt voor zaden voor de kasteelt is klein naast de overige zaadmarkten. De totale groentezadenafzet bedraagt naar schatting 1,5 miljard euro. De Ruiter Seeds gaat onder eigen naam naast Seminis producten aanbieden voor de glasgroentemarkt. Seminis richt zich op veldgewas.

Of registreer je om te kunnen reageren.