Home

Achtergrond

Monsanto boekt recordwinst ondanks onzekerheid investeerders

De winst van Monsanto is in het tweede kwartaal (fiscaal) meer dan verdubbeld tot 728 miljoen euro. Het gepresenteerde vooruitzicht voor dit jaar valt volgens analisten echter tegen.

De grootste zaadproducent ter wereld rapporteert een 900 miljoen euro hogere omzet van 2,6 miljard euro. De belangrijkste motoren achter de groei is volgens de directie het succes van de maïs en zaadverzorgingsactiviteiten in Brazilië.

Daarnaast zag het bedrijf haar handel in glyphosa herbiciden, en dan met name de Roundup-lijn voor soja, flink uitbreiden. Bestuursvoorzitter Hugh Grant verklaarde vooral marktaandeel van DuPont te hebben gegrepen. Hij verwacht dat de winst door de Roundup-lijn dit jaar verdubbeld door hoge prijzen.

Het concern kondigde aan dat het tweede en derde kwartaal in 2008 de belangrijkste bijdrage zullen leveren aan de totale winst- en omzetgroei. Het vierde kwartaal levert historisch een achteruitgang op.

Beleggers straften de presentatie van het bedrijf ondanks de hoopvolle cijfers af op de beurs. Institutionele beleggers als Morgan Stanley lieten in verschillende media weten niet overtuigd te zijn dat het hoge prijsniveau van granen door zal zetten.

Grant vindt de zorg dat grotere landbouwbedrijven niet opgewassen zijn tegen fluctuaties van grondstofprijzen ongefundeerd. “Tussen nu en 2012 denk ik dat wij niet het enige landbouwgerelateerde bedrijf zijn dat kan wijzen op onafgebroken groei, ongeacht de grondstofprijzen. We houden rekening met fluctuaties in areaal en de ups en downs van de populariteit van bijvoorbeeld bio-ethanol.”

Of registreer je om te kunnen reageren.