Home

Achtergrond

Mogelijk nog groter graanareaal in EU

Het graanareaal in de Europese Unie groeit waarschijnlijk meer dan tot nu toe wordt verwacht.

Dat komt omdat de Europese suikerindustrie tot eind maart 820.000 ton suiker extra heeft ingeleverd in Brussel.

Dit betekent dat nog eens rond de 90.000 hectare landbouwgrond in de EU dit jaar niet wordt gebruikt voor de teelt van suikerbieten. "Dat gaat om landbouwgrond dat geschikt is om bieten op te telen", zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Dat betreft goede landbouwgrond die waarschijnlijk voor een groot deel wordt ingezaaid met granen."

De Europese Commissie schatte eind maart dat het graanareaal in de EU dit jaar uitkomt op 59,6 miljoen hectare. Dat was al ruim 340.000 hectare meer dan de raming van eind januari. Maar ook de laatste raming lijkt aan de lage kant nu het suikerbietenareaal verder krimpt.

Vorig jaar is in de EU bijna 56,8 miljoen hectare graan verbouwd. De totale graanproductie komt dit jaar op 284,7 miljoen ton. Vorig jaar was dat 257,9 miljoen ton. Daarmee groeit de graanproductie dit jaar met 10,4 procent, verwachtte de Commissie eind maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.