Home

Achtergrond

Mogelijk Europees verbod op zeehondenbont

Verschillende Europese dierenbeschermingsorganisaties eisen een verbod van de Europese Unie op zeehondenproducten.

Vandaag toonde onder meer koepelorganisatie Eurogroup for Animals schokkende beelden van de zeehondenjacht in Canada. Ze noemden de jacht inhumaan en barbaars.

Twee weken geleden heeft eurocommissaris Stavros Dimas (Milieu) een voorstel ingediend voor een importverbod op producten van zeehonden die op inhumane wijze zijn geslacht. Bijna de helft van die producten uit Canada wordt nu op de Europese markt verkocht. In Nederland geldt al een verbod op artikelen van zeehondenbont.

De Britse Europarlementariër Caroline Lucas (Groenen) zei veel brieven van burgers te krijgen over de inhumane manier waarop de dieren worden gedood. Samen met dierenorganisaties liet zij nieuwe beelden zien van in Canada neergeknuppelde en levend gevilde zeehondjes. De recente beelden zouden bewijzen waarom het onmogelijk is de dieren humaan te doden.

Het Europees voedselagentschap heeft samen met dierenartsen een stappenplan opgesteld om het doden van zeehonden zo humaan mogelijk te laten gebeuren. Volgens de dierenorganisaties houden de jagers zich daar echter zelden aan.

"De jagers werken op bewegende ijsschotsen in slechte weersomstandigheden onder een grote tijdsdruk. Het is dus moeilijk voor ze om de regels na te leven. Bovendien is het voor de Canadese milieupolitie moeilijk om te controleren, vanwege de uitgestrektheid van het gebied'', aldus Jo Swape van Human Society International Europe.

Daarom stellen de dierenbeschermers dat het voor de commerciële zeehondenjagers onmogelijk is om humaan te doden. Er moet volgens hen dus een algemeen verbod komen. De enige uitzondering die moet worden gemaakt is voor de Inuit. Zij doden incidenteel zeehonden voor eigen voedsel en kleding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.