Home

Achtergrond 411 x bekeken

Miskend Champagne in actie

De bewoners van het West-Zwitserse dorpje Champagne zijn het zat.

Gisteren protesteerden ze onder meer met een tractor met een Franse vlag erop die het plaatsnaambordje Champagne omverreed. Het symboliseert voor de ruim 700 dorpelingen hoe Frankrijk en de EU over hun rechten heen walsen. Er is een comité opgericht om de Franse machten te weerstaan. Voorzitter Thomas Bindschleder beklemtoonde zaterdag dat niet om het geld gaat maar om de identiteit van het stokoude dorpje.

De wijn uit het dorp mag geen 'wijn uit Champagne' meer heten sinds vier jaar geleden de Zwitserse met de Europese autoriteiten afspraken maakten over het gebruik van het Europese luchtruim. In dat veelomvattende akkoord werd en passant ook vastgelegd dat de naam Champagne niet meer op de flessen wijn van uit dorp mocht voorkomen. De Franse streek Champagne claimt het exclusieve recht.

De rode of witte en niet mousserende wijn uit Zwitsers Champagne heet nu Libre-Champ. Er worden er voornamelijk in Zwitserland 32.000 per jaar van verkocht. Toen de naam van het dorp nog op het etiket stond, waren dat er 110.000 per jaar. En de lastposten uit de Franse Champagne zijn er nu ook op uit om de plaatselijke bakker Marc-André Cornu in Champagne te verbieden zijn speciale broodjes 'Flutes de Champagne', onder die naam over de toonbank te slijten.Het comité heeft een lange en moeilijke weg te gaan.

Op het Europese Hof van Justitie hoeven ze niet te rekenen. Dat wees claims van wijnbouwvers uit Zwitsers Champagne vorig jaar af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.