Home

Achtergrond 204 x bekeken

Minder geld in Duitse industrie

De voedingsmiddelenindustrie in Duitsland investeert dit jaar minder dan in 2007.

Daarmee onderscheidt deze sector zich in ongunstige zin van de overige verwerkende bedrijfstakken. Die steken juist flink meer geld in renovatie en capaciteitsuitbreiding.

Brancheorganisatie van de voedingsfabrikanten BVE maakte vrijdag resultaten bekend van een onderzoek door het Ifo-instituut naar investeringen van deze sector. Hieruit blijkt dat het investeringspeil van de voedingsmiddelenindustrie met 3 procent zakt naar een kleine 3,7 miljard euro.

45 procent van dat bedrag betreft vervangingsinvesteringen, terwijl 20 procent wordt besteed aan uitbouw van de capaciteit en 16 procent aan vergroting van de doelmatigheid. Wel tekent de BVE hier bij aan dat het investeringsniveau in 2007 met 10 procent een relatief grote groei vertoonde. Ook in de twee jaren daarvoor was volgens de BVE sprake van een bovengemiddelde investeringsbereidheid ten opzichte van de overige industrie.

De breuk in de positieve trend is des te duidelijker, wat ook blijkt uit het onderzoek. Dit jaar investeert de meerderheid van de ondernemingen (55 procent) minder, 4 procent stabiliseert het investeringsniveau, terwijl slechts 41 procent meer wil besteden.

In de non-foodsector is het beeld aanzienlijk gunstiger. Daar investeert maar 26 procent van de fabrikanten minder en het leeuwendeel (68 procent) van de fabrikanten meer. Ook het cijfer van fabrikanten die geld steken in capaciteitsuitbreiding ligt in de overige industrie veel hoger, namelijk op 33 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.