Home

Achtergrond 227 x bekeken 4 reacties

Milieugroepen veroordelen biobrandstoffen als "schijnoplossing"

Biobrandstoffen zijn een schijnoplossing.

De nadelen plaatsen de voordelen in de schaduw. Dat schrijven althans verschillende milieugroeperingen, waaronder Friends of the Earth, in een brief aan het kabinet. Ze veroordelen het akkoord dat de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula de Silva vandaag sloot met de Nederlandse regering.

Lula de Silva is momenteel op staatsbezoek. Met de ondertekening van een memorandum zeggen beide landen het belang te onderstrepen van de ontwikkeling van betaalbare, schone en duurzame energiebronnen.

Nederland is vanwege haar strategische ligging en focus op logistiek een belangrijke partner het vervoer en de doorvoer van biobrandstoffen. Vorig jaar is volgens het Havenbedrijf Rotterdam 1,2 miljoen ton aan biodiesel overgeslagen en 1,6 miljoen ton bio-ethanol.

Veertig procent, van de bio-ethanol kwam uit Brazilië, verreweg de grootste exporteur. Frankrijk kwam op de tweede plaats, met een aandeel van slechts 10 procent. Andere landen in Zuid-Amerika als Argentinië en Guatemale exporteren tevens steeds meer suikerrietethanol.

Volgens samenwerkende Braziliaanse, Brusselse en Nederlandse milieugroeperingen is de productie en het transport schadelijk voor het milieu. Ze roepen op tot het stopzetten van de bijmengplicht. Ze zijn tevens voorstander van het in stand houden van tariefmuren voor biobrandstoffen. Brazilië lobbyt ervoor dat suikerrietethanol voortaan zonder importtarieven ingevoerd mag worden.

Lees ook Akkoord Brazilië en Nederland over biobrandstoffen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  millieugroepen moeten tegen de bevolking zeggen minder autorijden ,ze propageren ook om minder vlees te eten

 • no-profile-image

  Henk Marmelstein

  De productie van bio-brandstoffen kan veel land aan voedselproductie onttrekken. De kunst is om marginale gronden te gebruiken met gewassen die een veelvoud van energie opbrengen dan in de productie gesopt worden. Bio-ethanol is geen antwoord op het tekort aan brandstof, behalve in Brazilië, als er dan maar niet gesleept wordt.
  Jatrophas Curcas en Pangomia kunnen op marginale gronden ingezet worden om zowel een verbetering van die gronden te brengen als een opbrengst van olie die niet eetbaar is, en wel uitstekend is als grondstof voor bio-diesel. Deze bio-diesel moet niet versleept worden naar verre landen, maar voorzien inm een lokale behoefte.
  Het is niet zinvol om bijmenging af te dwingen als de energiewaarde van de bio-brandstof in de hele keten niet meer is dan 4.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  "europa heeft ook al zijn bossen gekapt om te voldoen aan de stijgende vraag naar landbouwproducten.
  waarom zou Brazilie dat dan niet mogen?"
  Een reactie die ik ooit kreeg van een Braziliaan.

 • no-profile-image

  Johan

  Het is een goede zaak dat voedsel schaarser wordt in het licht van de enorme geboorteoverschotten van mensen die vooral in onderontwikkelde gebieden al sinds de WOII de dagelijkse praktijk zijn. Met gevolg een grote behoefte aan hulp aan het westen waar de overheid en goededoelen orgs miljarden aan geven. Demografen verwachten 50% bevolkingsstijging op ons planeetje de volgende 25jaar. Het is logisch dat er dan humane rampen ontstaan omdat van de beschaafde wereld niemand ingrijpt omdat er een taboe ligt op de gigantische voortplantingscijfers van volkeren zonder economische vooruitzichten

Of registreer je om te kunnen reageren.