Home

Achtergrond 1 reactie

Meting aan tomaat gaat houdbaarheid voorspellen

NSure en Groen AgroControl willen volgend jaar een objectieve meetmethode op de markt brengen die de houdbaarheid en kwaliteit van tomaten voorspelt.

De houdbaarheid van tomaten wordt dan voorspeld nadat er een analyse is gedaan op een monster van een partij tomatenvruchten. Het monster bestaat uit circa 15 tomaten die 1 of 2 dagen voor de oogst worden doorgemeten of tomaten uit een partij van bijvoorbeeld een handelaar. Het voordeel van de methode is dat een teler meer zeker is over de geleverde kwaliteit. De handel heeft ook baat bij de methode. Zij kan aan de hand van de uitkomst van de analyse beslissen of de partij geëxporteerd of beter lokaal afgezet kan worden en wat voor soort transport het beste is.

NSure kreeg onlangs van het Productschap Tuinbouw ruim 19.000 euro om te besteden aan een praktijkproef voor de meetmethode die het bedrijf vorig jaar samen met Groen Agrocontrol ontwikkelde. Volgens directeur Monique van Wordragen van Nsure zal dit geld vooral ingezet worden om het verloop van de stevigheid te kunnen voorspellen. "Maar aan de methode kunnen later ook andere zaken toegevoegd worden, zoals het controleren op inhoudsstoffen." NSure heeft vorig jaar al testen op de markt gebracht om het optimale oogstmoment van peer en de winterhardheid van boomkwekerijgewassen te voorspellen. Deze testen zijn gebaseerd op dezelfde innovatieve methode die nu voor tomaat wordt gebruikt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Zontomaatje

    Ik heb liever tomaten die naar tomaten smaken.De tegenwoordige tomaten zien eruit alsof ze van plastic zijn.Je kan ze gemakkelijk 14 dagen bewaren en ze smaken nergens naar,waardeloos!!

Of registreer je om te kunnen reageren.