Home

Achtergrond 462 x bekeken 3 reacties

‘Melkprijsdaling is tijdelijk’

Vrebamel zit met 35,4 cent over maart voor de derde achtereenvolgende maand onder de prijzen van de grote zuivelaars. Gemiddeld is het verschil 2,5 cent. Even wennen na de hosannastemming in 2007. In november betaalde Van Bakel nog een halve euro voor de melk. Directeur René van Bakel maakt zich geen zorgen. „Over twee maanden zitten we weer op 40 cent, die prijs ligt ook het dichtst bij de waarheid.”

Verwachtte u deze dalende melkprijs?
‘De daling komt niet onverwacht. Maar ik had niet gedacht dat het verschil zo groot zou zijn (15 cent in vergelijking met november, red.). Er is namelijk nog steeds een tekort op de melkmarkt.’

Wat veroorzaakt deze daling?
„In de particuliere verwerking zit momenteel heel veel melk. Die maken voorraden. Bij de grote coöperaties is dat veel minder het geval. Toch verwacht ik dat de huidige prijsdaling snel zal omslaan. De Verenigde Staten heeft in februari 5 % meer melk uitgevoerd, terwijl dat land de koeien niet heeft. Dat is dus geen structurele ontwikkeling. Daarbij komt dat Noord-Afrika veel melkproducten nodig heeft. Europa moet die gaan leveren, wij zijn aan zet. Als dat zover is, gaan de melkprijzen vanzelf weer stijgen. De recente daling is tijdelijk.”

Heeft u met in oktober 2007 ‘toegezegde’ 40 cent niet te hoog ingezet?
„Nee, over de huidige prijs van 35,4 cent maak ik me geen zorgen. Als wij zo doorgaan, kunnen we gewoon op 40 cent uitkomen. Dat baseer ik op huidige ontwikkelingen op de wereldmarkt. Deze daling duurt niet lang. Ik verwacht dat we in juni weer 40 cent uitbetalen. Dat is ook het niveau waarop de melkprijs hoort te staan. Over een heel jaar beurt de melkveehouder deze 40 cent.”

Hoe reageren veehouders op de lagere prijs?
„Melkveehouders die hun melk aan ons leveren, zijn nog steeds tevreden. Waarom ook niet? Wij hebben nooit over de grillen van de spotmarkt gelogen. De melkprijs valt nu tegen, maar je moet het over een heel jaar zien. Het is niet zo dat melkveehouders massaal teruggaan naar de grote zuivelaars. Sommigen maken de stap, maar dat krijg je als je elders een betere prijs kunt krijgen. Over het algemeen kun je zeggen dat er na het roerige jaar 2007 nu rust is.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Succes met de melkt vermarkting. Laat je niet kapot maken door die (nu nog 2) grote. We hebben jullie als concurentie tenopzichte van de andere afnemers zeer hard nodig!

 • no-profile-image

  XIJ

  de redactie moet wel de juiste foto bij het juiste artikel plaatsen, bij dit artikel is de foto van W. van Bakel geplaast.

 • no-profile-image

  eenling

  De Van Bakel Fam. is net als iedereen, op eigen winstbelang uit. Ze worden mede groot over de ruggen van anderen,
  niets mis mee!!

Of registreer je om te kunnen reageren.