Home

Achtergrond 181 x bekeken

'Meisjes van 12 inenten tegen baarmoederhalskanker'

Alle meisjes van twaalf jaar moeten voortaan worden ingeënt tegen baarmoederhalskanker.

Dat heeft de Gezondheidsraad dinsdag geadviseerd. Zo kunnen op termijn jaarlijks enkele honderden gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen en honderd sterfgevallen.

In een inhaalcampagne moeten meisjes van dertien tot zestien worden gevaccineerd, vindt de raad. Invoering van de inenting in het Rijksvaccinatieprogramma dient gepaard gaan met langlopend onderzoek om de effectiviteit en de veiligheid te blijven monitoren.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) beraadt zich over het advies. Eerder zei hij in de Tweede Kamer dat hij een advies van de Gezondheidsraad om het vaccin in het RVP op te nemen zou uitvoeren. De Kamer drong daar op aan.

De aarzeling van de bewindsman is ingegeven door de hoge kosten: ongeveer 30 miljoen euro per jaar. Door de goede screening ('uitstrijkje') in Nederland is de kosteneffectiviteit lager dan in andere landen, betoogde hij. Van de EU-landen kennen alleen Finland en Malta momenteel een lagere sterfte door baarmoederhalskanker. Ook de Gezondheidsraad acht de kosten per gewonnen levensjaar (20 à 30.000 euro) bij de huidige vaccinprijs (375 euro) hoog.

Het is het eerste vaccin tegen een virus dat kanker veroorzaakt. "Het rijksvaccinatieprogramma gaat tot op heden over kinderziekten'', stelde RVP-manager Marian Conyn-Van Spaendonck. "Nu worden daar kanker en seksualiteit aan toegevoegd.'' Momenteel kost het RVP ruim 100 miljoen per jaar.

Gedacht wordt de meisjes in te enten in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs. Het vaccin bestaat uit drie inentingen, waardoor inclusief de inhaalcampagne in het eerste jaar 1,5 miljoen keer moet worden geprikt.

Aan baarmoederhalskanker sterven in Nederland jaarlijks 250 vrouwen. Het is, na borstkanker, de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Ongeveer zeshonderd vrouwen per jaar krijgen te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben.

De ziekte wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat wordt overdragen door seksueel contact. Bepaalde typen van dit virus kunnen normale cellen van de baarmoederhals veranderen in afwijkende. Die afwijkende cellen kunnen zich in een klein aantal gevallen en na lange tijd (vaak tientallen jaren) ontwikkelen tot baarmoederhalskanker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.