Home

Achtergrond 2 reacties

Meerderheid leden zegt ja tegen zuivelfusie

De fusieovereenkomst tussen Friesland Foods en Campina heeft de steun van een ruime meerderheid van de leden.

Zij vinden dat de fusie vooral een hogere melkprijs moet opleveren. Dit blijkt uit een telefonische enquête van Agridirect, specialist agrarische direct marketing, in Roggel (L.), in opdracht van Boerderij.

Bijna tweederde van de leden van beide coöperaties in Nederland zegt 'ja' tegen de fusie, 12 procent is tegen. Opmerkelijk is dat een kwart van de boeren het nog niet weet, of geen antwoord gaf op de vraag of ze voor of tegen een fusie zijn. De antwoorden van Friesland- en Campina-boeren verschillen nauwelijks van elkaar.

In Duitsland zijn de Campina-leden minder happig op een samenvoeging van beide zuivelondernemingen. Van de ondervraagde Campina-boeren is 58 procent voorstander van de fusie. Bijna 14 procent zegt 'nee' tegen de fusie.

Ruim 70 procent van de Friesland- en Campina-leden in Nederland zegt dat de fusie in de eerste plaats een hogere melkprijs moet opleveren. De Duitse Campina-leden hechten nog meer waarde aan de hogere melkprijs, die de directie belooft uit te betalen na de fusie. Bijna 80 procent van de ondervraagde Campina-leden in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vindt dat de fusie in de eerste plaats moet resulteren in een hogere melkprijs. Friesland Foods heeft geen leden in het buitenland.

Leden van Friesland Foods kunnen de waarde van hun B-certificaten uitbetaald krijgen, als ze dat willen. Leden van Campina kunnen hun ledenobligaties omzetten en eventueel later verzilveren. Eén op de vijf Nederlandse leden zegt direct te kiezen voor uitbetaling. Bij de Duitse collega's is dat één op zes.

Lees meer over de telefonische enquête in de Boerderij van deze week.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Nu dus ex -campina lid

    Ik ben ook tegen de fusie om meerdere reden en dus zeg ik het lidmaatschap op bij Campina. Nu verwacht ik wel een regeling dat we deze organisatie ( ik noem het geen cooperatie meer ) dat de mensen die tegen de fusie zijn versneld afscheid kunnen nemen van deze organisatie en niet tot 1-1-2009 de melk nog moeten leveren!

  • no-profile-image

    .

    De campina leden in Duitsland kun je gezien de omvang al lang niet meer sirieus nemen. En ik denk dat als alle melkveehouders gevraagd worden, dus ook niet leden, het er heel anders uit ziet! De mensen die tegen de fusie zijn die zijn al lang weg. Als ik hier de algemene stemming hoor in Duitsland dan hoor ik weinig positiefs! Als we niet terug kijken bij al die andere fusie's van campina maar alleen vooruit kijken dan zou het iets kunnen zijn. Maar de laatste fusie's en overname's hebben nergens toe geleid! Ze betalen nu nog steeds een gemiddelde melkprijs! Vele zeggen ook daar mee te vrede te zijn, als dat zo is dan is dat ook goed, maar naar mijn mening moet een coöperatie altijd gaan voor de winst van de leden dus een hoge melkprijs! En dit doen ze al lang niet meer. Dit zeggen ze ook in alle interviews vergaderingen etc. Ze gaan voor een gemideld goede melkprijs! Als je bij een kleine particulier zit dan krijg je gemideld een hogere melkprijs tenminste dat hoor je van de hoge mannen binnen de coöperatie! Die laatste cent in de melkprijs die maakt het verschil tussen een winst gevend of een niet winst gevend melkveebedrijf. Bij de betere grote melkveebedrijven valt niet veel meer te verbeteren alleen de inkomsten. Als je door aan een andere fabriek te leveren dat verschil wel kunt maken dan is voor de echte ondernemer dit allemaal niet zo moeilijk! Daarom verwacht ik over enkele jaren weer een fusie, al is het alleen maar om een reden te kunnen geven om de melkprijs in de toekomst hoog te krijgen en dat het nu (dus straks) niet lukt om dat ze te weinig markt macht hebben. Dit vertellen ze ons al vele jaren bij al die fusie's. Het is alleen raar dat men niet van de geschiedenis wil leren!

Of registreer je om te kunnen reageren.