Home

Achtergrond 218 x bekeken 2 reacties

Meer voedselhulp, investeer in landbouw

Overgebleven EU-landbouwgelden moeten deels worden gebruikt voor voedselhulp, vindt Thijs Berman, lid van de Sociaal-democratische Fractie in het Europees Parlement.

Daarbij stelt hij dat Nederlandse boeren met hun kennis een grote rol kunnen spelen in het opvoeren van de landbouwproductie in ontwikkelingslanden.

Op de overvolle markt in Accra zijn geen bonuskaarten of prijsknallers te halen. Geen supermarkt in de hoofdstad van Ghana verkoopt onder de kostprijs. Je betaalt op het stoffige, hete marktplein voor een zak rijst twee keer meer dan vorig jaar. De voedselcrisis is een feit. Wie moet leven van 2 dollar per dag en dus bijna het hele inkomen besteedt aan voeding, heeft geen keuze. Hoge prijzen betekenen minder eten voor hetzelfde geld. De inwoners van landen als Ghana staan met de rug tegen de muur.

Het tegengaan van de voedselcrisis vraagt om een omslag in het Europese ontwikkelingsbeleid. Boeren in ontwikkelingslanden moeten snel veel meer gaan produceren. Ze kunnen die kans alleen niet grijpen zonder investeringen in het platteland. Boeren moeten er makkelijker toegang krijgen tot leningen. Microkredieten zijn een – succesvol – begin, maar agrarisch ondernemerschap vraagt om lange-termijninvesteringen.

Het rendement van de Afrikaanse boer kan op duurzame wijze minstens tienmaal hoger worden. Nederlandse boeren en agronomen kunnen een grote rol spelen, zoals ze dat in het verleden al hebben getoond. Nederland weet hoe je dijken bouwt en efficiënte afwaterings- of irrigatiesystemen.

De Afrikaanse landbouwsector dreigt langzamer te verbeteren dan de groeiende vraag van de bevolking kan verdragen. Daarom zal het leeuwendeel van de groei van ontwikkelingsgelden hieraan besteed moeten worden. De wereldbevolking neemt toe en 900 miljoen mensen zijn ondervoed. We hebben een ijzersterke landbouw nodig en moeten in Europa zuinig zijn op ons landbouwareaal. In Afrika moet het areaal groeien, tegen de verwoestijning in, zonder het regenwoud plat te branden.

In Accra wordt vergaderd over handel en ontwikkeling. Vandaag spreek ik met de Ghanese minister van landbouw. Protectionisme is de verkeerde reactie, daarover zijn we het eens. Wie de grenzen sluit en export verbiedt om lokale prijzen te ondersteunen, ontneemt boeren een enorme stimulans om meer te gaan produceren. En hogere productie is het enige antwoord op langere termijn.

Op korte termijn moet allereerst de doelstelling voor biobrandstoffen omlaag om de druk op het grondgebruik te verlichten. Voedingsgewassen moeten niet voor biobrandstoffen worden geteeld – deze oorzaak van de prijsstijgingen is precies zo immoreel als de huidige speculatie met voeding. Maar bovenal is een verdubbeling van de gelden voor wereldwijde voedselhulp nodig.

Gelukkig houdt de EU ook dit jaar geld over. Gelden die niet worden besteed aan de Europese landbouwsector, omdat de budgetten voor prijsondersteuning niet worden ingezet. Het overgebleven landbouwgeld kan deels gebruikt worden voor voedselhulp. Het is een onbegrijpelijk schandaal dat de EU – zowel de Raad als de Europese Commissie – daarover nog geen enkele toezegging heeft willen doen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wiebe van der Sluis

  Het pleidooi voor meer voedselhulp voor Afrika van Sociaal Democraat Thijs Berman, mag vanuit zijn visie de oplossing voor de Afrikaanse boer zijn, de praktijk van tientallen jaren heeft uitgewezen dat dat wel een heel asociale gedachte is. Natuurlijk waar honger is moet je voedsel naar toebrengen, maar belangrijker is om voorwaarden te scheppen die er toe leiden dat er ter plekke langdurig en winstgevend voedsel geproduceerd kan worden. De tijd heeft geleerd dat voedselhulp en vrij handel daar in de regel geen goede basis voor vormen. Dat geeft de Ghanese pluimveehouder Maxwell Kwaku Afrifa heel duidelijk weer in de lokale Daily Express. Hij zei in zijn reactie op de recentelijk ondertekende Economic Partnership Agreement (EPA Lite) tussen de Ghanese regering en de EU dat de onbeperkte toegang tot de Ghanese markt Europese bedrijven bij voortduring de gelegenheid geeft lokale producenten van de markt te verdrijven omdat die niet de middelen en schaal grootte hebben om voor lage kosten te kunnen concurreren. Laat staan dat deze bedrijven kansen zouden hebben om te exporteren. Te veel pluimveebedrijven in Afrika hebben hun stallen al leeg moeten laten staan omdat de markten worden overvoerd met goedkope geïmporteerde producten. Voedsel hulp zou die situatie alleen nog maar verergeren.
  Het is dan ook begrijpelijk dat Maxwell bitter gestemd is over de effecten van de zogenaamde WTO regels die ontwikkelingslanden er toe hebben gebracht om de landbouw niet meer te subsidiëren of te beschermen, terwijl de grote exporterende landen over vele middelen beschikken om hun producten tegen ongekend lage prijzen in die landen aan te bieden. Wellicht is het Russische voorbeeld nog niet eens zo gek: “Wat nou WTO, bescherm je eigen markt door heffingen te leggen op te goedkoop aangeboden import goederen.” Het resultaat is dat de Russische markt floreert en dat er veel wordt geïnvesteerd in de lokale landbouw.

 • no-profile-image

  gert

  enkele jaren geleden klaagde men dat het westen voedsel dumpte in arme landen tegen een te lage prijs,nu klagen die arme landen dat het voedsel nu zo duur is

Of registreer je om te kunnen reageren.