Home

Achtergrond

Meer blauwmaanzaad gezaaid door hoge prijs

Het areaal blauwmaanzaad groeit dit jaar naar 900 tot 1.000 hectare. In Nederland werd vorig jaar 503 hectare geteeld op 104 bedrijven.

Er wordt meer gezaaid vanwege de hogere prijs. Deze week steeg de notering naar 4.000 euro per ton. Blauwmaanzaad is altijd een kleine teelt geweest in Nederland, zegt Jan Velthuis, manager Akkerbouw bij kweekbedrijf Limagrain Advanta. "Het wordt alleen op de klei verbouwt, voornamelijk in Zeeland en West-Brabant."

De prijs lag de laatste jaren gemiddeld rond de 1.500 tot 2.000 euro per ton. Velthuis: "De belangrijke productielanden Tsjechië en Turkije hadden vorig jaar een misoogst. Daardoor is de prijs fors gestegen. Het areaal zal in het buitenland niet veel groeien. Er is maar een beperkte hoeveelheid zaaizaad beschikbaar."

Volgens Joop Bouwkamp, hoofd buitendienst bij kweekbedrijf Barenbrug, vergt de teelt veel vakmanschap. "Een goede teler kan tegen de 1.100 kilo per hectare oogsten. Maar de opbrengsten kunnen ook slecht zijn. Er zijn jaren geweest dat de prijzen zo laag waren dat de telers de zaaddozen onrijp hebben geoogst om te verkopen als sierbloemen."

Of registreer je om te kunnen reageren.