Home

Achtergrond 1 reactie

Meer asperges door biologische ontsmetting

Aspergetelers kunnen tot 50 procent meer van de luxe groente oogsten als ze de bouwgrond biologisch ontsmetten. Ook is een bouwperceel eerder weer geschikt voor nieuwe teelt na het gebruik van biologische middelen.

Dat blijkt uit veldproeven die wetenschappers van de Wageningen Universiteit gedurende een reeks van jaren hebben gedaan. De biologische ontsmetting kost ongeveer 3000 euro per hectare, maar dat bedrag is door de spectaculair hogere opbrengst van de asperges snel terugverdiend, aldus de onderzoekers.

Biologische onsmetting van de grond is volgens de wetenschappers simpel. De teler werkt een biologisch middel onder de grond en dekt dat meteen af met een folie. Voor het afdekken is ondertussen een machine ontwikkeld. Door het afsluiten van de grond wordt die vrijwel zuurstofloos en gaat vergisten. Dat zorgt er voor dat ziekteverwekkers worden gedood.

De aspergeteelt heeft te maken met bodemmoeheid, waardoor bepaalde schimmelziektes kunnen toeslaan. Tot nu toe moest een aspergeperceel na ongeveer tien jaar gebruik zeker dertig jaar rusten. Na biologische ontsmetting van de grond is het bouwland veel sneller weer bruikbaar, wat de teler zeer veel voordeel oplevert.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  alberto van schip

  Goeie middag,Als u het heeft over "een biologisch middel" welk middel is dat dan.
  Wy telen onze chrysanten haast totaal biologisch en misschien is dit middel ook hiervoor te gebruiken.Kunt u ons hierover meer informatie opsturen?By voorbaat hartelyk dank.

  Alberto van Schip,
  C.B.La Canarina.

Of registreer je om te kunnen reageren.