Home

Achtergrond

Meeldauwresistente ui is in

Tientallen biologische uientelers in Nederland telen dit jaar meeldauwresistente uien.

Het zaad is afkomstig van twee firma’s: De Groot en Slot en Nickerson-Zwaan. Daarmee doet de meeldauwresistente ui dit jaar definitief zijn intrede in de Nederlandse uiensector.

De Groot en Slot heeft in Nederland zo’n 20 hectare uien die resistent zijn tegen de gevreesde ziekte bij circa 20 telers, zegt verkoopdirecteur Jeroen de Haas. Nickerson-Zwaan heeft enkele tientallen hectares, bij evenveel telers.

In het buitenland bestaat ook veel belangstelling voor de resistente ui van de Nederlandse zaadfirma’s. Van het ras dat De Groot en Slot in Nederland verkoopt staan nog tientallen hectares in het buitenland. Daarnaast heeft Bejo Zaden/De Groot en Slot nog een meeldauwresistent ras van het Amerikaanse type waarvan vorig jaar en dit jaar grote hoeveelheden naar het buitenland geleverd zijn. Dit ras is echter niet geschikt voor de teelt in Nederland.

Ook het areaal meeldauwresistente uien van Nickerson-Zwaan is in het buitenland groter dan in Nederland. Omdat het (nog) geen biologisch geteeld zaad betreft mogen Nederlandse telers maximaal 1 hectare zaaien bij wijze van proef. In het buitenland geldt deze beperking niet, aldus uienspecialist André Boot van Nickerson-Zwaan. De resistente ui van deze firma groeit met name in Duitsland, Engeland, België en Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.