Home

Achtergrond 200 x bekeken

Maatschappelijke stages in land- en tuinbouw van start

Twaalf scholieren van AOC Terra uit Emmen zijn de eerste scholieren met een maatschappelijke stage in de land- en tuinbouw.

Ze zijn bezig met de voorbereiding en uitvoering van Kom in de Kas, die komend weekeinde ook in het tuinbouwgebied Erica wordt gehouden.

Dit meldt LTO Nederland. Het is de bedoeling dat de komende jaren in de agrarische sector in totaal 3.500 plekken voor maatschappelijke stages worden ingevuld.

"We kunnen deze uitdaging alleen waarmaken als welwillend en actief medewerking wordt gegeven door ondernemers en hun medewerkers op de bedrijven. Jongeren actief betrekken bij de land- en tuinbouw is van groot belang voor de toekomst van de totale sector en de positionering van onze bedrijfstak in de samenleving", aldus voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht in Zwaagdijk.

De vakgroepvoorzitter deed een oproep iedereen in de tuinbouw op mee te denken en te werken aan andere mogelijke stageplaatsen: "Via een kennismaking met de tuinbouw groeit de kans dat jongeren geïnteresseerd raken in onze dynamische en perspectiefvolle sector en wellicht daarin ook aan de slag gaan."

Op de Proeftuin Zwaagdijk verrichte minister Gerda Verburg (LNV) de landelijke openingshandeling voor Kom in de Kas 2008. Zaterdag en zondag kunnen bezoekers in 24 tuinbouwgebieden in honderden glazen kassen terecht om zien hoe groenten, bloemen en planten worden gekweekt en geteeld. De minister deed eerder een appel op de groene sector maatschappelijke stageplaatsen te creëren en daarmee actief aan de slag te gaan. Vanaf het schooljaar 2007/2008 moeten alle leerlingen die instromen in het voortgezet onderwijs een maatschappelijke stage volgen. Doel ervan is dat alle jongeren tijdens hun schooltijd kennis maken met én een onbetaalde bijdrage leveren aan de samenleving.

Of registreer je om te kunnen reageren.