Home

Achtergrond 5 reacties

Maat: 'Vrije wereldmarkt voor voedsel is een utopie'

Een vrije wereld voor voedsel is een utopie.

Dat schrijft Albert Jan Maat in een statement op internet. De Europese productie moet worden verhoogd, aangezien dit in Afrika en Azië teveel tijd vergt.

"Voedsel is meer dan elk willekeurig gebruiksartikel", schrijft Maat. Hij ziet bewijs in het feit dat vrijwel alle rijstexporterende landen hun uitvoer aan banden hebben gelegd. Dit staat niet op zichzelf, aldus Maat. Hij wijst erop dat Europa in 2003 hetzelfde deed met graanexport.

"Blijven roepen dat vooral Afrika en Azië hun landbouw moeten ontwikkelen is stenen voor brood verkopen. In Europa duurde het ook één tot twee generaties om de landbouwproductie op peil te brengen."

Daarom ziet Maat op korte termijn meer heil in het tot verhogen van juist Europese productie. "Met een gematigd klimaat, voldoende water en veel kennis is Europa één van de beste productiebeperkingen worden opgeheven."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rendement

  En laat mensen in ontwikkelingslanden ook doen waar ze met hun historische kennis goed in zijn, en dit is natuur ontwikkelen en beheren. Hef de natuurorganisaties in europa op. Steek de miljarden wat deze instanties uit de europese subsidiepot opslurpen in voedsel en drinken voor deze arme sloebers. We slaan dan meerdere vliegen in één klap. De arme mensen krijgen direct en structureel te eten, in ruil hiervoor wordt natuurontwikkeling in deze landen gestimuleerd en onderhouden en de europese boeren kunnen ook doen waar ze goed in zijn, en dat is voedsel produceren voor de wereldbevolking.
  Oh ja, de mensen die zich in nederland zo druk maken over het milieu mogen gratis afreizen naar deze landen om workshops te verzorgen en controle uit te oefenen op de natuurontwikkeling.
  Ziezo, iedereen tevreden.

 • no-profile-image

  freek

  Wie is die Albert Jan Maat? En waar baseert hij deze stelling op,alles is te koop man je kan de laatste rijst in afrika kopen als je maar meer bied dan die mensen.ik denk dat men in europa zeker niet kan praten over vrije markten de consumenten worden aan alle kanten gesubsidieert,en als iemand anders goedkoper dan is er weer een ander regeltje,ja dat is zeker geen vrije handel. Mijn persoonlijke mening is dat de hele europeese voedsel productie vol is met prijs afspraken. Als ik een rijst producerent land was zou ik ook de uitvoer beperken om een betere prijs te krijgen en daar door de nationale balans in de plus te houden om inflatie tegen te gaan. Ja al de andere mensen in de wereld zijn niet allemaal debiel, rekenen en economie zitten daar ook in het lespakket. Als ik het mij goed herrinner heeft nederland een enorme berg boter in opslag die hebben we in de 90ger jaren naar Rusland gestuurt omdat ze het zo moeilijk hadden nadat het communisme in elkaar was geflikkert,alleen omdat de productiebeperkingen zo goed werkte en deze boter niet hoefden worden gebruikt om de prijs te verlagen.het voordeel van productie beperkingen is dat de grote daalingen in prijs worden afgezwakt. en met afrika heb ik geen medelijden hoeveel geld is er in de laatste 30 jaar daar niet naar toe gegaan en het is nog steeds het zelfde verhaal behalve als er iemand daar heen gaat om het voor ze te doen. Ja ik ben niet zo aardig maarja hoeveel geld heeft u er niet naar toe gestuurt door diverse goede doelen en door de overheid,wij sturen het en dan schieten ze alles kapot na een paar jaar. Het stikt ervan hiv en antrax zit er in de grond,en dat wij daarheen gaan maakt niet uit ze gooien je er zo ineens uit(wel nadat je flink heb geinvesteert)Oh freek je zit iedereen daar over een kam te scheren, ja en
  later

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De vraag is alleen voor welke prijs er geproduceerd moet worden. Wij kunnen wel voor Afrika produceren, maar als de mensen geen geld hebben, gaat ook bij ons het licht uit.

 • no-profile-image

  jan

  DE eerste die een echten poging doet wat verstandigs te zegen.

 • no-profile-image

  wereldreiziger

  Met voldoende geld voor machines , zaaizaad en pootgoed ,is de lokale produktie in veel arme landen snel te herstellen. Met name in "cashcrops".Vergeet nooit dat die produktie in het verleden de nek werd omgedraaid door gratis voedselhulp. En dit destijds nota bene ter meerdere glorie van toen heersende politici! Europese boeren tegen of onder de kostprijs overschotten laten produceren is niet de oplossing.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.