Home

Achtergrond 10 reacties

'Maak direct einde aan castreren van biggen'

Stichting Varkens in Nood eist dat onmiddellijk wordt gestopt met het castreren van biggen. De organisatie stelt vandaag dat onderzoek uitwijst dat er helemaal geen wetenschappelijke onderbouwing is voor de ingreep.

Per jaar worden in Nederland 10 miljoen biggen gecastreerd, in heel Europa worden jaarlijks 100 miljoen. De ingreep gebeurt om te voorkomen dat het vlees bij bereiding een zogenaamde berengeur afgeeft en gaat stinken. Maar nu wijst onderzoek van Wageningen Universiteit volgens Varkens in Nood uit dat de geur amper voorkomt en dat mensen het nauwelijks herkennen en waarnemen.

Varkens in Nood vraagt het ministerie van landbouw en de Europese Commissie daarom de wetgeving aan te passen. De groepering is bereid naar de rechter te stappen als een reactie uitblijft. ”Dit is absurd. Castratie dient geen enkel doel.”

Volgens Hans Baaij (Varkens in Nood) geeft het onderzoek aan dat niet 10 tot 25 procent, maar slechts 1,2 procent van het vlees van mannelijke varkens de berengeur ontwikkelt. Baaij stelt dan ook dat het erop lijkt dat castreren vooral een kwestie van traditie is en niet is gebaseerd op feiten. ”De afgelopen vijftig jaar hebben supermarkten, slachters en overheid elkaar nagepraat, maar niemand heeft kennelijk de moeite genomen eens echt te onderzoeken of het castreren van biggen echt noodzakelijk is.”

De stichting eist daarom dat varkens die voor de Nederlandse markt zijn bestemd per direct niet meer worden gecastreerd. ”De al jaren durende discussie blijkt aan één ding voorbij te zijn gegaan: de geur is voor consumenten nauwelijks een probleem. Hiermee lijkt de reden voor het castreren van mannelijke varkens te zijn vervallen.”

De dierenrechtenorganisatie verzoekt de politiek snel de wet te wijzigen. ”Mishandeling van dieren is verboden, maar castratie is als uitzondering toegestaan. Dat moet veranderen.” Ook supermarkten wordt gevraagd hun verantwoordelijkheid te nemen. AH, C1000, Aldi en Lidl kunnen een brief verwachten van Varkens in Nood. ”Supermarkten denken blijkbaar: beter duizend varkens gecastreerd dan één klagende klant.”

De twee Duitse supermarktketens zijn uitgekozen vanwege de band met Duitsland, het land dat veel Nederlands varkensvlees afneemt. Baaij: ”Tot nu toe werd steeds gezegd dat de Duitse koper alleen vlees van gecastreerde varkens wil, maar ook in Duitsland wordt nu gediscussieerd over de noodzaak om te castreren.”

In Nederland kondigden landbouworganisatie LTO en de vleesverwerkende industrie in 2007 aan dat ze hun best doen om vanaf 2009 te stoppen met het onverdoofd castreren. Supermarkten, Hema, Burgerking, McDonald’s en Unox (Unilever) beloofden al eerder te stoppen met het verkopen of gebruiken van vlees van onverdoofd gecastreerde varkens. Maar Baaij wil ook af van het verdoofd castreren. ”Ook het oppakken en verdoven geeft de dieren stress en pijn. Bovendien hebben ze soms wel een week napijn. Daarom willen ook de dierenartsen af van deze ingreep.”

Lees hier de reactie van Wyno Zwanenburg en Annechien ten Have op dit nieuwsbericht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Begin niet bij de varkenshouder! Wij hebben een hekel aan dit werk. Het kost bovendien ook nog tijd! Begin met de supermarkten en slagerijen, als die geen vlees verkopen van varkens die gecastereerd zijn dan is dit probleem grote deels ook voor bij. Mijn zege hebben jullie!

 • no-profile-image

  B. Stoks

  1,2 % beren hebben de beren geur schrijf je?
  Ik heb zelf slachterij.maar de beren stinken hier zowat allemaal. en leg dat vlees maar eens in een pan in je keuken en braden maar. je gaat over geven van de geur en de pan kun je weg gooien en je keuken opnieuw verven. stinkt weken
  in koude worst kun je het verwerken maar dan nog smaak je het en als die op gewarmd word weer een stinkerij. Is wel goed voor mensen die af willen vallen. hun honger is meteen over.

 • no-profile-image

  boer bart

  jan teinen heeft helemaal gelijk die enkele varkens moe je er aan de slacht lijn uit kunnen halen. 35 jaar geleden was het op de praktijk school al een van de tema's. wie het voor elkaar kreeg om daar iets op te vinden kon goud verdienen. maar de oplossing is er in 2008 nog steeds niet dus wetenschappers succes.

 • no-profile-image

  freek

  ja ja ik heb de volgende stap al door we moeten stopen met de slachten en de varkens levend de winkel injagen. voor mij geen ongecastreert varkent vlees vies spul het is alsof je mest eet

 • no-profile-image

  herbert

  Ik castreer niet voor mijn lol, alleen omdat het opgedragen wordt......
  In 1992 in een deense slachterij geweest daar was toen al apparatuur om de varkens met beregeur op te sporen. (Skatolmethode)Ik heb mij al vaak afgevraagd waarom het allemaal zo lang duurt.
  Waar een wil is is een weg.... Toch?

 • no-profile-image

  varkenshouder

  geen biggen meer casteren dat is fijn voor ons minder werk minder voer dat is goed meer vlees dat hebben net nodig praatjes aan tafel daar hebben we niets aan want dat is allemaal eigen belang want het gaat toch allemaal over de varkenshouder zijn rug

 • no-profile-image

  voorlichter

  Ik denk dat alle zeugenhouders van nederland, liever vandaag nog stopt met het castreren dan morgen.
  Alleen zo jammer dat organisaties als wakker dier enz. hierdoor de totale nederlandse varkenshouderij weer in een kwaad daglicht zet.

 • no-profile-image

  jan van tienen

  de enigste oplossing blijft een goed detectie-apparaat, dat afwijkende geur registreert. helaas is dat nog niet gelukt.hans baaij moet zich toch breder voor laten lichten . afwijkende geur is bij het consumeren van een warme hap onverteerbaar voor een consument, zelfs voor mij.

 • no-profile-image

  niels

  eten die mensen van varkens in nood zelf eigenlijk wel varkensvlees?

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Verdoofd castreren is niet diervriendelijk.mensen weten niet wat ze zich daar moeten bij voorstellen.
  maak een een opname van verdoofd en en niet verdoofd castreren , een leek zal geen verschil horen in het geschreeuw van de varkens.

  de enige echte diervriendelijke, en boervriendelijke oplossing is stoppen met castreren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.