Home

Achtergrond

Lonen in Polen stijgen snel

De lonen in de Poolse glastuinbouw zijn de laatste vier jaar gestegen van gemiddeld 3 naar 5 euro per uur voor productiemedewerkers.

De Poolse bedrijven hebben steeds meer moeite voldoende werknemers te vinden, bleek tijdens een door Formflex georganiseerde rondreis langs Poolse tomatenbedrijven. Veel potentiële werknemers zijn op tijdelijke basis in het buitenland gaan werken. Van de bijna 40 miljoen Polen werken er ongeveer 2 miljoen, vooral jongeren, in andere EU-landen, de meesten in de UK.

In Nederland zijn volgens de officiële cijfers nu 120.000 Polen werkzaam, aldus landbouwattaché Janusz Golos van de Nederlandse ambassade in Warschau. Daarnaast is de werkloosheid in Polen sterk gedaald door de sterke economische groei. Minder dan 5 procent is echt werkloos, vooral in Noord- en Oost-Polen waar de oude staatsbedrijven zijn ontmanteld.

Tot nu toe werd de plaats van de Poolse werknemers in de tuinbouw vaak opgevuld door werknemers uit de Oekraïene. Maar de toegang tot de Poolse arbeidsmarkt geldt maar voor 3 maanden en in Moskou kunnen zij meer verdienen. Daarnaast zijn sinds dit jaar de controles op illegale arbeid flink verscherpt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.