Home

Achtergrond

Lidstaten mogen extra waarborg bluetongue eisen

Europese lidstaten die vrij zijn van bluetongue mogen eisen dat dieren, afkomstig uit een gebied waar blauwtong heerst, zijn gevaccineerd tegen de ziekte dan wel aantoonbaar natuurlijk immuun voor zijn.

Dat hebben Europese veterinairen besloten in het permanent comité (PCVD). Dat dieren immuun zijn voor bluetongue moet zijn aangetoond met een tweede serologische test. Kalveren, jonger dan negentig dagen, hoeven niet te zijn gevaccineerd.
Directeur Johan van de Berg van vee-exportorganisatie Veepro is blij met de versoepeling.

De handel in drachtig vee ligt voorlopig nog stil, zegt Klaas Johan Osinga van LTO. Volgens hem is het wachten op het beschikbaar komen van de eerste vaccins, medio mei.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.