Home

Achtergrond 5 reacties

'Liberalisering wereldhandel gaat ten koste van boer'

Liberalisering van de wereldhandel leidt tot een chaotische markt met grote prijsschommelingen.

Boeren, zeker die in de armste landen, zijn hiervan de dupe.

Dat stelt de Franse denktank Momagri op grond van eigen berekeningen. Volgens Momagri gaan beleidsmakers die betrokken zijn bij de hervorming van het Europees landbouwbeleid (GLB) en de WTO-onderhandelingen ten onrechte ervan uit dat liberalisering leidt tot stabiele prijzen.

De Franse denktank voorspelt juist een toenemende instabiliteit. Zo zullen de gewasprijzen sterk variëren en de prijzen van vee instorten. Deze ontwikkelingen worden versterkt doordat financiële speculanten zich op de agrarische markten begeven. "De uitgangspunten bij de onderhandelingen voor het GLB en de WTO weerspiegelen niet de werkelijkheid, maar zijn ideologisch bepaald", aldus Jacques Charles van Momagri.

De denktank vindt een internationaal agrarisch beleid noodzakelijk en pleit voor oprichting van een wereldlandbouworganisatie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  "Marktwerking betekent afwisselend hoge en lage prijzen met de daarmee gepaard gaande gevolgen van hoge voedselprijzen." Nou die lagere voedselprijzen moet ik eerst nog zien, er zit namelijk maar weinig verband tussen de producent en de consumentenprijs. Wie er wel profiteren zijn de professionele speculanten, die gaan goudentijden tegemoet. Weet je nog het nieuwe product van Iris (Rabo) genaamd: "Schaarste in overvloed". Het wordt tijd dat de echte leiders opstaan. Sarcozy maakte al een treffende opmerking; " Het kapitalisme is er voor de ondernemer en de werknemer en niet voor de belegger/speculant".

 • no-profile-image

  kees vlot

  De vrijemarkt betekend grote schommelingen in de prijs. Bij lage prijzen zullen we het verlies moeten dragen, maar bij te hoge prijzen zal de politiek altijd ingrijpen. Kortom, leuk zo`n vrije markt, maar we zullen er nooit echt van kunnen profiteren....

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Hoe wil je dan de sterke prijsschommelingen als gevolg van kleine marktverstoringen, gevolgd door de bekende emoties en stemmingswisselingen voorkomen? Bundeling van aanbod kan zeker positief werken, maar en inkopers van de supers doen daar wel weer een schepje bovenop. Het is de overheid alleen die kan en moet anticiperen op deze voedselcyclus door paal en perk te stellen stellen aan deze conjunctuurschommelingen die zo desastreus uit kunnen pakken.

 • no-profile-image

  Gino

  Snappen ze het nu wel?!
  Geen subsidies betekent marktwerking.
  Marktwerking betekent afwisselend hoge en lage prijzen met de daarmee gepaard gaande gevolgen van hoge voedselprijzen.
  Kunnen ze in Europa nu ook eens eerlijk zijn? Of je geeft de boeren voldoende subsidie en je bent verzekerd van voldoende voedsel en grote voorraden of je geeft ze geen subsidie en je bent blij dat deze bevolkingsgroep ook eens wat kan verdienen. Dat de voorraden dan afnemen dat weet je dan ook van te voren dus moet je achteraf niet gaan liggen mekkeren over te kleine voorraden of zelfs geen voorraden.
  Het woord is aan de EU.

 • no-profile-image

  ??

  Wat nou subsidie, afschaffen die onzin. Gewoon zorgen dat je goed geclusterd bent als producent. Zorgen dat men een machtsblok vorm niets los verkopen. Zie campina friesland foods er is dalijk voor de super een toeleverancier waar ze heen kunnen. We moeten dalijk naar het moment toe groeien dat de boeren of tuinder een prijs kan vragen, die de onkosten dekt en zorgt voor een voldoende winst. Dus alle tomaten op een hoop en laat de super maar komen, 5 of 10 cent boven t minimum gaan zitten en altijd winst draaien.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.