Home

Achtergrond 23 reacties

Leverantiestop melk hangt Duitsland boven het hoofd

De leden van de Duitse melkveehoudersbond Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) stemmen volgende week over een leverantiestop om hogere melkprijzen af te dwingen.

Dat heeft de BDM donderdag bevestigd. De leverantiestaking zal volgens de bond worden doorgevoerd als minstens 75 procent van de 33.000 leden zich daartoe bereid verklaart. Dat dit percentage zal worden gehaald lijdt naar de mening van de BDM nauwelijks enige twijfel. De bond eist een melkprijs van minimaal 43 cent per kilo, omdat alleen met dat niveau gestegen kosten worden gedekt.

Afhankelijk van de regio en de verwerker waaraan wordt geleverd variëren de uitbetaalde prijzen in grote lijnen tussen de 30 en 34 cent per kilo, terwijl eind vorig jaar veelal nog rond de 40 cent werd uitgekeerd. BDM-voorzitter Romuald Schaber waarschuwde al in februari dat de verlagingen niet zouden worden geaccepteerd. De 33.000 leden van de bond hebben samen ongeveer een aandeel van 50 procent in de Duitse melkproductie. De stop zal dus niet onopgemerkt blijven.

Zuivelindustrieorganisatie Milchindustrieverband (MIV) gelooft dat het effect minder groot zal zijn dan de BDM denkt. ”Als het
tot een staking komt gaan de verwerkers schuiven met de beschikbare volumes. De poederproductie zal dan bijvoorbeeld worden verminderd ten gunste van de verswarenproductie. Los daarvan blijft altijd nog de helft van de melkleverantie overeind”, zegt MIV-woordvoerder Michael Brandl.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  nu,tijdens de fusieperikelen van FF en Campina zal de melkprijs wel even hoog blijven maar wat daarna gebeurt,daarover heb ik mijn twijfels

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  50 % van de duitse melkplas daar moet je toch zeker zelf een fabriek mee beginnen.

 • no-profile-image

  Gejo Boerkamp

  Als kalverenhandelaar kom ik bij ongeveer 350 melkveebedrijven in west duitsland. Ik weet dus goed wat er leeft bij de melkveehouders. De Bdm is goed, als niemand z'n mond los doet krijg je sowieso niets. Echter het tijdstip van de leverantiestop slecht gekozen. Eind maart waren de quota overal vol, op dat moment was er meer draagvlak geweest als nu. Het quotum is vergroot en zoals 1 melkveehouder al tegen mij zei,: dit gaat ons geld kosten dus gebeurt het niet. Ik garandeer u dat deze leverstop nooit komt. Trouwens ook nog beter voor de kalversector.

 • no-profile-image

  boerin

  De kalverenhandelaar heet groot gelijk. Hij slaat de spijker precies op zn kop.

 • no-profile-image

  nederlandse meeleefhouder

  Goed zo, duitse boeren. Laat zien dat het kan! Allemaal stoppen met melk leveren. Het is toch ook niet normaal, zo'n lage melkprijs tegen een almaar stijgende kostprijs. Zet hem op en hou vol.
  Na een aantal dagen tot een week geen melk, piepen de fabrieken wel anders.

  Een DDB boer

 • no-profile-image

  BDM lid

  Als ondernemer wil ik ook graag rendement op mijn vermogen. Ook wil ik graag een inkomen per uur dat hoger ligt dan die van een medewerker. Nu wordt de meeste melk geproduceerd op een gezins bedrijf waar maar een klein deel van het werk betaald wordt. In oost Duitsland wordt wel ieder uur betaald maar daar wordt zo weinig melk geproduceerd in verhouding tot het westen dat het bijna verwaarloosbaar is! Ik ben het er mee eens dat als de melkprijs lager is er meer melk verkocht wordt, maar ik wil geen melk produceren voor een markt die niet voldoende betaald! Het is wel hard maar wat moet ik met mensen die nog geen euro per dag krijgen? Moet ik zelf daarom ook zo weinig overhouden? Dat is bij veel bedrijven wel realiteit! Ik ben geen sociale insteling! Daar hebben wij onze duur betaalde overheid voor! Ik ben het er ook mee eens dat er veel bedrijven zijn met een lage kostprijs maar wordt er dan alles wel uitbetaald? Zoja wat is er dan op tegen als de beste een dikke mercedes rijdt? Bovendien als de voedsel prijzen 25% stijgen heeft dat bijna geen invloed op besteding van de mensen in de westerse wereld. Iedereen weet dat er meer verdiend wordt met een keer onderhandelen over de rente percentage van de hypotheek van het huis dan over de laatste cent van een kilo vlees, melk of groente! Bovendien kopen de meeste net zoveel bier in de kroeg en evenveel tabak als voor de euro en daar klaagt men wel over maar ze zijn daar al lang aangewent. Maar de melkprijs is nog niet mee gegaan en daar wordt het nu tijd voor!

 • no-profile-image

  Gejo Boerkamp

  De onderstaande koeboer begrijpt mijn uiteenzetting dus absolut niet. Jammer.

 • no-profile-image

  BDM lid

  Ik laat desnoods ook de melk weglopen. Heeft ook voordelen. Als we een week de melk laten weglopen hoef ik geen qoutum te kopen! Ik beur meer en hoef daarvoor niet eens meer te werken! Ik snap die Nederlanders niet. Ze werken veel te hard beuren een lagere prijs als wij en ze doen niets! Bovendien is het ook terecht dat wij staken. De meeste doen het voor minder! De melkprijs dekt nu de kosten bij het gemiddelde bedrijf niet meer. Het is alleen de vraag of er meerdere landen meegaan of alleen profiteren. Effekt heeft het in ieder geval! Duitsland is zo groot en het is meer als de helft die meedoet (er is vorig jaar al voor getekent) ze durven het alleen niet te schrijven! Er loopt in die dagen meer melk de put in dan er in Nederland geproduceert wordt! Dat kunnen ze echt niet opvangen met een grote mond en nu nog steeds lege pakhuizen!

 • no-profile-image

  bdb boer

  t is te hopen dat belgische en nederlandse melkveehouders dit durven onder ogen zien,anders is het voor de duitsers een maat voor niets.Er is maar een organisatie die ons die samenhorigheid kan geven en dat is BDB
  succes duitse vrienden

 • no-profile-image

  anne

  Een goed voorbeeld daar in DLD, want de EU wil de melkprijs toch weer op een nivo van 27 cent krijgen, tja en als wij braaf blijven leveren zouden ze wel gek zijn om meer te betalen!

 • no-profile-image

  BDM lid

  Hij Boerke uit Duistland (land genoot). Iemand die zo praat kan ik niet geloven dat hij en onderneming heeft! Zeker in Duitsland heeft het geen enkel voordeel dat de melkprijs laag is! De hele economie op het plate land verbeterd! Er worden meer machines gekocht, en meer auto's, veel meer gebouwd eerder een medewerker aangesteld etc. etc. Iemand de zegt dat de melkprijs niet omhoog moet die heeft echt een schroefje loszitten als die zelf melkt! Maar als je niet meer wilt verdienen dan weet ik nog wel een bankrekening nummer waar je al je melkgeld wat je meer gekregen hebt den 26 cent op kunt storten! Maar probeer de rest van de sector met dit soort praat niet verder kapot te maken! Met een melkqoutum prijs van gemiddeld 0,32 cent plus landesreserve of 0,25 in het oosten is het niet slecht boeren voor iemand die Nederlands praat. Wil je in Duitsland uitbreiden heb je er dus niet veel aan als je buurman kapot gaat! Dus daarvoor hoef je geen slecht melkprijs te hebben! Ik snap jou echt niet!!!!!!!! Leg het is uit waarom je een lage melkprijs wilt!

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  blijkbaar worden de boeren hier uitgelachen door de industrie?

 • no-profile-image

  Berend

  Gefeliciteerd Siemjan Schenk met de qoutumverruiming.
  Iedereen weet toch dat het verschil tussen vraag en aanbod maar heel klein is en dat dit evenwicht zo maar weer verstoord is door een afnemende vraag in Europa en de lagere dollarkoers op de wereldmarkt. Melkveehouders mogen een
  dalende melkprijs weer incasseren.
  Maar dat geeft niets volgens LTO directeur Wiebe Dijkstra, want boeren zijn vrije ondernemers.
  Collega's wordt verstandig en wordt lid ban de DDB. In navolging van de BDM
  moeten wij ook de druk opvoeren.
  Aldi is al van plan om de eerste prijsverlaging in te zetten met 8 cent.

 • no-profile-image

  Flip

  Het wordt tijd dat niet alleen duitsland actie voert. Als we in de hele EU actie voeren is er een grotere kans op succes. En als je zegt dat je dat niet geregelt kunt krijgen of een andere smoes dan krijg je met een kleine actie ook geen resultaat.

 • no-profile-image

  Henk

  Helemaal mee eens Anne, hoe beter we ons verenigen als melkveehouders in de NMV hoe meer macht we krijgen, zodat we ook een hogere prijs kunnen afdwingen. De wereldwijde schaarste blijft!!!!!

 • no-profile-image

  dirk

  Het is te hopen dat het niet zo ver hoef te komen Maar dat de rapen gaar zijn is wel duidelijk En siem jan en lto bedank voor je onkunde

 • no-profile-image

  centje

  Dat zal ik je vertellen Gert. Kijk naar vion en daar is je antwoord.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  In Duitsland hebben ze een vaste omrekenings factor van liters naar kilo's. Dat wil zeggen 1 liter is 1,02 kg. Iedereen weet dat dit niet klopt! Hier wil de BDM ook wat aan veranderen. Maar ik heb daarvan nog niets gelezen in de Nederlandse vakbladen. Er wordt van Nederland uit veel gezegt maar zoals het gezegde de kloken horen luiden enz. Laat je eerst goed inlichten voor een mening te geven. Tevens heb ik nog niet zo'n domme kalverhandelaar gezien! Het klopt niet wat die zegt, maar dat doet er niet toe want als hij dit soort praatjes rond vertelt dan komt hij bij simpel weg niet meer! En ik denk dat er meer mensen er zo over denken!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Natuurlijk wil iedereen een zo hoog mogelijke melkprijs maar men moet wel realistisch blijven. Afgelopen najaar bleek al dat grote afnemers bij een bepaald prijsniveau afhaken en over gaan op andere grondstoffen(bijv margarine). Bovendien zullen er altijd weer partijen(nationaal en internationaal) zijn die een produkt weer net even goedkoper of duurder aanbieden, ook wel marktwerking genoemd. Wil men dit veranderen dan zal men het hele systeem van kapitalisme moeten veranderen in communisme. We hebben in het oostblok gezien dat dat ook niet zaligmakend is. Ook zijn er met de huidige melkprijzen nog zeer veel bedrijven die door een goede kostprijs strategie wel een goede boterham verdienen, en dus wel gek zouden zijn om hun melk weg te laten lopen. Afgezien nog daarvan of je dit ethisch veranwoord vind. Ook omdat er nog zeer veel gezinnen zijn die met veel moeite maandelijks de eindjes aan elkaar moeten knopen, denk niet dat die er op zitten te wachten dat hun voedselprijzen met 25% stijgen, de politiek al helemaal niet.

 • no-profile-image

  bankwerker

  ze zijn daar toch niet gek.gewoon tijdens het melkophalen de vrachtwagen klem zetten en ze controleren 100% van de aanvoer.de sukkels vd industrie hebben dit echter nog niet door.ze zijn veel kwetsbaarder dan men denkt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  O wat hebben ze het slecht die boeren, en maar klagen over dat ze zo hard moeten werken, de slechte prijzen en de lange levertijd van hun nieuwe mercedes.

 • no-profile-image

  .

  De Bdm wil nu ook geen melk weg laten lopen! Dat doen ze als dat nodig is over enkele maanden! Dan is er zeker een tekort! Dan pakt het dubbel zo hard. Iedereen die het volgt weet ook dat het dan het zinvolste is. Nu gaan er praatjes rond van ze durven niet. Maar ik verzeker jullie het gebeurt! De markt geeft de melkfabriek de kans om die 43 cent te betalen. Als wij niets doen dan krijgen wij die niet!

 • no-profile-image

  koeboer

  Veel van de bdm-ers die ik ken zijn structurele quotum overschrijders en roepen nu het hardst om de melk te laten weglopen, hoe hypocriet kan men zijn.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.