Home

Achtergrond 218 x bekeken

Leidse onderzoeker wint prijs alternatieve dierproeven

De Leidse onderzoeker Abdoel El Ghalbzouri heeft zaterdag in Utrecht de Publieksprijs Alternatieven voor Dierproeven gewonnen.

Het publiek vond zijn onderzoek over 'Invitro modellen voor de therapie van huidkanker' het beste van de vijf genomineerden. De prijs is een beeldje van een aap die zich uit de ketens losrukt, aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

De prijs is een initiatief van de Dierenbescherming in samenwerking met het Nationaal Centrum Alternatieven voor Dierproeven (NCA). De bedoeling van de prijs, die nu voor de tweede maal is uitgereikt, is het onderzoek naar alternatieven voor dierproeven te stimuleren en het aantal dierproeven zelf te verminderen.

Het winnende onderzoek houdt zich bezig met het nabouwen van menselijke huid. Het weefsel daarvoor is afkomstig van mensen die een cosmetische ingreep ondergaan zoals een borstverkleining, aldus de 34-jarige celbioloog El Ghalbzouri. Die mensen staan dat weefsel vrijwillig af.

Ook gebeurt het dat patiënten met huidkanker de tumor bij verwijdering afstaan aan de onderzoekers. "Wij houden die tumor dan in het laboratorium in leven en kunnen de huidkanker namaken. Daar kunnen we dan weer onderzoek op doen'', aldus de celbioloog, die is verbonden aan het LUMC. "Tot dusver zijn daar muizen voor gebruikt, maar dat is met deze methode niet meer nodig.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.