Home

Achtergrond 149 x bekeken

Laagterecord spruitenareaal

Zaadbedrijf Syngenta vermoedt dat het spruitenareaal dit jaar rond de 3.000 hectare zal uitkomen.

Een laagterecord, aldus het zaadbedrijf in haar recente spruitkoolnieuwsbrief.

De geschatte areaaldaling - tussen 7 tot 10 procent ten opzichte van 2007 - volgt op een afnemende belangstelling voor de groente. Volgens het Productschap Tuinbouw is de consumptie tussen 1999 en 2006 met bijna 20 procent gedaald.

In Engeland gaat het areaal eveneens achteruit, meent Syngenta. De verwachting is dat het areaal er tot circa 3.100 ha afneemt, dat is 5 procent minder minder dan in het afgelopen seizoen. Voor Centraal-Europa (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) wordt zelfs een areaalafname met 10% verwacht, waardoor het spruitenareaal zal uitkomen op circa 800 hectare.

In België, waar hoofdzakelijk wordt geteeld voor de diepvriesindustrie wordt daarentegen een areaaltoename van 12 tot 15 procent verwacht, tot 3.300 á 3.500 hectare. Daarmee zou het historisch record van 1986 worden overtroffen. Eveneens groeiend is de markt in Polen. Het areaal komt vermoedelijk uit op ruim 1.000 hectare, dat is 5 procent meer ten opzicht van 2007. In Frankrijk blijft het spruitkoolareaal met ongeveer 550 hectare stabiel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.