Home

Achtergrond

Kwaliteit drinkwater nieuwbouw laat te wensen over

Het drinkwater in nieuwbouwhuizen vlak voor de oplevering laat te wensen over.

Er zitten te veel metalen en te veel bacteriën in, blijkt uit onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) samen met keuringsorganisatie KIWA.

Milieuminister Jacqueline Cramer scherpt nog dit jaar de regels aan, liet zij vandaag de Tweede Kamer weten. Bewoners zullen verder, mogelijk via een sticker op nieuwe kranen, geadviseerd worden om de kranen de eerste maanden dagelijks 'kort' door te laten lopen.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 60.000 huizen opgeleverd. Dus veel mensen worden onnodig blootgesteld aan drinkwater van onvoldoende kwaliteit. Hoewel in het algemeen geen sprake is van acute gezondheidsrisico's zijn de verontreingingen volgens het RIVM "toch ongewenst voor met name jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid'', schrijft Cramer.

RIVM en KIWA onderzochten in opdracht van de VROM-Inspectie drinkwatermonsters vlak voor nieuwbouwwoningen werden opgeleverd. In vrijwel alle gevallen voldeed de kwaliteit niet aan de eisen voor goed drinkwater.

Installaties waren niet volgens de eisen aangelegd doordat in het begin metalen vrijkomen uit de gebruikte materialen, bijvoorbeeld lood uit messingenlegering. Installaties worden niet voor gebruik doorgespoeld.

Cramer heeft met de drinkwaterbedrijven en de installatiebranche maatregelen afgesproken om 'schoner' te installeren en op te leveren. Zij komt dit jaar met een nieuwe regeling voor materialen en chemicaliën die worden gebruikt in de leidingwatervoorziening.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.