Home

Achtergrond 250 x bekeken 10 reacties

Krachttermen

De aanleg van nieuwe natuur op gronden die geschikt zijn voor landbouwproductie is een misdaad tegen de mensenrechten.

Zo scherp stelt het NAJK het. "Goede landbouwgrond is van groot belang om in deze stijgende vraag naar voedsel te voorzien en daar moeten we dus zorgvuldig mee omspringen. Het onbruikbaar maken van hoogwaardig productieve landbouwgrond is ongepast", aldus het NAJK.

Het NAJK zegt dit in reactie op uitspraken van Jean Ziegler, die het telen van gewassen voor biobrandstoffen op gronden die geschikt zijn voor voedselproductie ook een misdaad tegen de menselijkheid noemt.

De Stichting Natuurmonumenten meldt toevallig op dezelfde dag 100.000 hectare natuurgrond in beheer te hebben. Natuurmonumenten wijst de oproep dat er geen landbouwgrond meer omgezet moet worden in natuur af: in Nederland is dit marginaal. Maar inmiddels is het areaal natuur van de organisatie groter dan het areaal suikerbieten of bijna twee keer zoveel als de oppervlakte zetmeelaardappelen.

Natuurbeheer in Nederland is dus echt niet in de marge, al zijn voor Nederlandse begrippen deze gronden lang niet altijd geschikt als landbouwgrond. Wanneer wereldwijd wordt gekeken, dan is het mogelijk een ander verhaal. Het NAJK maakt zich terecht zorgen. Maar door dergelijke krachttermen in te zetten, trekken ze de situatie wel uit zijn verband.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bintje koper

  Als mensen van het IMF/Wereldbank en VN zulke grote woorden gebruiken, dan is het ook gepast krachtig tegen "natuur" te ageren. De salonnatuur in Nederland doet de rest van de wereld verbijsterd toekijken.

 • no-profile-image

  gert

  natuurmonumenten en staatsbosbeheer maken een nieuw zimbabwe

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Tenminste een groep die durft! De rest slaapt en knikt als ze toevallig wakker worden. Het is toch ook niet van deze tijd om dusdanig veel grond om te zetten in natuur omdat er een paar verdwaalde biologen denken dat dat ergens goed voor is. En veel van deze gronden zijn wel geschikt voor landbouw, want landbouw is meer dan akkerbouw.
  Ga zo door mannen, het is jullie toekomst die door anderen verkwanseld wordt.

 • no-profile-image

  opa

  Maar dankzij die kreet hebben ze wel de aandacht die ze verdienen. Goed zo NAJK !!

 • no-profile-image

  Kubelink

  Nèèèh, dubbelop is ook weer wat overdreven.

 • no-profile-image

  hoi

  dat zou jij ook kunnen doen

 • no-profile-image

  Corney

  Als er daadwerkelijk bezorgdheid is om de voedseltekorten in de wereld is alleen de ondersteuning van landbouw, in die landen die meer voedsel nodig hebben of nog echt veel hectares braak hebben liggen of onvoldoende productief zijn, een oplossing. Dan kan er op veel hectares de productie omhoog wat daadwerkelijk bijdraagt aan de oplossing van het voedselprobleem. Nu lijkt het er op dat er een punt is gevonden wat mee gebruikt kan worden om natuurontwikkeling tegen te gaan. Mondiaal gezien kunnen wij in Nederland echt te beperkt wat doen aan de kwantitatieve productie van voedsel. In Nederland zouden we juist de kennis over de landbouw verder kunnen ontwikkelen en uitdragen om een bijdrage te leveren aan de voedselproblematiek in de wereld. Ik denk dat de Nederlandse landbouw zich daar juist sterk voor zou moeten maken.

 • no-profile-image

  Kubelink

  De NAJK, wat een club! "De aanleg van nieuwe natuur op gronden die geschikt zijn voor landbouwproductie is een misdaad tegen de mensenrechten." Oké, laten we dat dan maar gelijk even (op dezelfde ongenuanceerde wijze) een aanvulling doen: 1) De teelt van gewassen voor biobrandstof op gronden die geschikt zijn voor voedselproductie is een misdaad tegen de mensenrechten. 2) De teelt van soja voor veevoer dat ten koste gaat van regenwouden waaruit wetenschappers al eeuwen lang medicijnen ontwikkelen tegen bijv. allerlei vormen van kanker e.d. is een misdaad tegen de mensenrechten. Of bijv. 3) Het tegenhouden van zelfs maar de allereerste stapjes richting herstel van aangetaste ecosystemen op aarde (zoals het tegenwerken van Natura 2000) is een misdaad tegen de mensenrechten, omdat het voortbestaan van de mens op aarde juist afhankelijk is van voldoende biodiversiteit. Geen insekten betekent immers geen bestuiving van gewassen en dus geen voedsel! . . . en dan heb ik het nog niet eens over het recht op schoon drinkwater. Ach laat ook maar. De ongenuanceerde 'spierballentaal' van het NAJK laat al weer helder zien dat zo'n jongerenclubje beter snel werk moet maken van het opdoen van algehele kennis i.p.v. het lukraak veroordelen van maatschappelijke ontwikkelingen waarvan ze het belang nog niet eens heeft geprobeerd te leren kennen.

 • no-profile-image

  rundveehouder

  Hoe wordt grond van natuurmonumenten ingezet? witteboordcriminaliteit?

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Kubelink, alle aantasting van het milieu, achteruitgang van biodiversiteit is een gevolg van maar een ding: overbevolking. Het is erg makkelijk om de economische acitiviteiten door een een bepaalde sector als gevolg van diezelfde overbevolking aan te wijzen als schuldige voor aantasting van de natuur.
  Milieu en natuur zullen overal ter wereld blijvend aangetast worden als dit probleem niet wordt onderkend. En schelden op de landbouw zal het prolbeem echt niet op lossen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.