Home

Achtergrond 170 x bekeken

Kosten kinderopvang voor ouders fors omhoog

Ouders gaan gemiddeld 1400 euro per jaar meer betalen aan kinderopvang als de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, doorgaan.

Nu betalen ouders gemiddeld 19 procent van de kosten zelf. Volgens berekeningen in opdracht van de MOgroep Kinderopvang wordt dat in 2009 30 procent.

Het kabinet is dit jaar een half miljard meer kwijt aan kinderopvang dan het had beraamd. Om de oplopende kosten te beteugelen, wil het snijden in de vergoeding die ouders ontvangen. Waar de grootste klappen vallen, is nog niet te zeggen, aldus de MOgroep. De maatregelen die het kabinet wil nemen, moeten nog verder worden uitgewerkt. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de laagste inkomens daarbij ontzien.

Volgens de kabinetsplannen verdwijnt de gastouderregeling. Als alternatief denkt het kabinet aan het verhogen van een inkomensafhankelijke belastingkorting zodat ouders toch familie of bekenden kunnen inschakelen voor de opvang.

De MOgroep is verbijsterd over de plannen en vreest dat de gastouderopvang ,,eraan gaat''. Nu vangen gastouders nog 140.000 kinderen op. In de reguliere opvang is geen plaats voor zoveel kinderen extra. Dat leidt tot enorme wachtlijsten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.