Home

Achtergrond

Koopkracht belangrijk thema voorjaarsoverleg

Koopkracht is een van de belangrijkste thema's op het voorjaarsoverleg dat woensdagmiddag in Den Haag is begonnen.

Voor de vakcentrale FNV staat het "met stip op 1'' zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius vlak voor het begin van het traditionele overleg tussen vakbeweging, werkgevers en kabinet.

Zowel de vakbeweging als de werkgevers willen dat het kabinet de voorgenomen verhoging van de btw van 19 naar 20 procent opschort. De verhoging die het kabinet in 2009 wil invoeren, is slecht voor de koopkracht. "Het kabinet moet de loon-prijsspiraal niet verder aanjakkeren'', vindt Jongerius. Het moet niet met de flauwe reactie komen dat ter compensatie de ww-premie voor werknemers in 2009 wordt geschrapt, vindt zij.

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW vindt verhoging van de btw ,,geen goed idee''. Het jaagt de inflatie aan.
Minister Wouter Bos (Financiën) zei vlak voor het overleg goed naar de sociale partners te zullen luisteren. Hij voelt niet voor uitstel van de btw-verhoging, maar een beslissing komt pas in augustus. Het kan volgens hem in elk geval niet zo zijn dat een lastenverzwaring als de hogere btw wordt geschrapt terwijl een lastenverlichting - geen ww-premie meer - blijft staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.