Home

Achtergrond 429 x bekeken 8 reacties

Konijnenplaag verstoort leven in Franse dorpen

Een konijnenplaag verstoort de onderlinge verhoudingen op het Franse platteland.

Terwijl de knaagdieren de gewassen opvreten, beschuldigen boeren, jagers en landeigenaren elkaar ervan de konijnen te veel met rust te laten.

Volgens de Britse krant The Times is het de laatste dertig jaar niet zo slecht met de gewassen op het veld gesteld geweest. Graanboeren krijgen van hun belangenorganisaties het advies buren die de konijnen te veel hun gang laten gaan, aan te klagen. Deze maand veroordeelde een rechtbank een jager, omdat hij onvoldoende konijnen in zijn bossen had doodgeschoten. Hij moet twee boeren een schadevergoeding van 1439 euro betalen.

Op het internet uit de eigenaar van een braakliggend stuk land zijn woede over de eigenaar van een naburige tuinderij die van hem 3000 euro eist voor het verlies van 2000 slaplanten, vijftien ton rode bietjes en achthonderd kilo wortels. Volgens de Franse wet hebben landeigenaren de plicht te voorkomen dat zich "een buitensporig aantal'' konijnen op hun grondgebied bevindt. Vooral in het noordoosten van Frankrijk hebben de dieren zich sterk verspreid.

Deskundigen denken dat de explosieve groei te wijten is aan de resistentie die konijnen voor de virusziekte myxomatose hebben otnwikkeld. Die ziekte roeide bij tijd en wijle een groot deel van de konijnenpopulatie uit. Ook de zomer van vorig jaar kan een verklaring zijn. Het regende voldoende voor een overvloed aan voedselgewassen, maar te weinig om konijnenjongen te doen verdrinken.
Boeren zien echter een andere hoofdoorzaak: het slordige onderhoud van de landerijen. Daardoor kunnen de dieren zich ongebreideld vermenigvuldigen langs de riveren, wegen en spoorwegen. Ook laten jagers konijnen steeds meer links liggen, omdat zij groter wild een grotere uitdaging vinden. Bovendien staat konijnenvlees met rode wijn en Provençaalse kruidenmelange steeds minder op het menu.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brilletje

  Ik zie vossen genoeg, torenvalken genoeg buizerds genoeg. En bergen kraaiachtigen. Maar toch zie ik alleen al op mijn gazond 8 verschillende konijnen. Oftewel konijnen genoeg.

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  nature is zoo tender

  in trying too men her

  wee end her

  http://home.planet.nl/~verbe326/

 • no-profile-image

  reintje

  volgens mij is het vorige bericht van een kip, je weet wel die bekende zonder

 • no-profile-image

  .

  Och linda, wat moet ik toch met zo'n onzin van jou. Jullie ongekende profileringsdrang is ziekelijk. Maar het is gemakkelijk met een aanhang die niet (tegen)spreken kan, de dieren dus.
  Ga toch konijntjes vangen in Frankrijk. Konijntjes blij, wij blij.

 • no-profile-image

  broer konijn

  Ha ha ja konijnen lijken wel mensen , die vreten ook alles leeg en zijn ook niet uit te roeien.

 • no-profile-image

  linda

  Het stelselmatig uitroeien van vossen en roofvogels is de ware oorzaak van de konijnenplaag (voorzover je van een plaag kan spreken).

 • no-profile-image

  koos

  waarom meld geen van de wijsgeren voor mij dat de foto een haas laat zien en geen konijn ? nooit gezien zeker ,let maar eens op als je zo dadelijk met je racemachine gaat maaien

 • no-profile-image

  misantroop

  Helemaal juist LINDA.
  Dit is eigen schult dikke bult.... konijnen.
  Dit krijg je als mensen wel even zullen regelen hoe het er aan toe dient te gaan in de natuur.
  De enige diersoort die zich als konijnen voortplant is de mens en daar hebben wij er dus echt miljarden teveel van!!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.