Home

Achtergrond 476 x bekeken

Kom-uit-de-kastdag helpt homoseksuele boeren

Een Kom-uit-de-kastdag speciaal voor homoseksuelen uit de agrarische sector kan mensen helpen, vinden Sander Roes en Wim Steman van de club Gayfarmer. Homo-boeren kunnen worstelen met specifieke angsten.

Juist op een boerderij zijn privé en werken vaak niet gescheiden. Daar is de invloed van familie en vrienden duidelijker en belangrijker dan in de stad. Daar is ook de gebondenheid aan de boerderij, het dorp.
Van een landelijke Kom-uit-de-kastdag voor homo's en lesbiennes die verbonden zijn met de agrarische sector, worden die mensen beter die eens kennis willen maken met een lid van Gayfarmer. Hij spreekt uit eigen ervaring hoe het is je leven te leven zoals jíj dat wilt. Op de boerderij, bij hem thuis, als ondernemer, werknemer, partner en soms vader. Gewoon aan de tafel met een bakkie koffie.
Tegen sterkgelovige mensen die veroordelend willen zijn naar onze levenswijze kunnen wij weinig inbrengen. Leer elkaar kennen en scherm je niet af. Wij veroordelen niemand en willen homoseksualiteit normaliseren. En mensen verder helpen met hun coming-out.
Stel je bent 17 jaar of ouder en je wilt het bedrijf overnemen, hoe gaat dat als er geen vrouw bij gaat komen, maar een andere man? Als je geen kinderen krijgt, ben jij dan degene die het familiebedrijf laat doodlopen? Sta je dan helemaal alleen tussen mensen die zich doodergeren, problemen geven en misprijzen?
Kun je als 17-jarige nog wel jezelf zijn en genieten van het leven? Of moet je je mond houden. Moet je net doen alsof en een vrouw trouwen, kinderen krijgen en proberen een leven lang te liegen? En als je in die leugen bent gestapt, hoe lang kun je dat dan volhouden? De keuze om in de kast te blijven heeft uiteindelijk zware consequenties.
In de jonge jaren worden de keuzes gemaakt over hoe je je leven vorm denkt te geven. Wie heeft het recht om hierin te oordelen over een ander? Gelukkig gunt een grote meerderheid van de Nederlanders de homo-minderheid een gelukkig en gelijkwaardig leven. Desalniettemin blijven voor jonge mensen ook op het platteland de angst voor of de zorgen rond de mogelijke consequenties: vrienden verliezen, geen bedrijf opvolgen of alleen op het bedrijf blijven.
Die angsten blijken meestal onterecht, maar bij eerste stappen richting een coming out weet je vaak niet wat anderen denken. Die eerste stap vraag moed. En die eerste stap neem je alleen als je weet dat jezelf-zijn uiteindelijk meer geluk oplevert.
Veel hangt ook van het uitzicht op hoe je, ook al homo-boer, toch gelukkig kunt worden. Daarvoor is onze Kom-uit-de-kastactie op 5 april. Om mensen de kans geven toch ook hun eigen weg te vinden. Door informatie te bieden over hoe anderen hun weg gevonden hebben. Door persoonlijk contact en te laten zien dat je niet alleen staat in die situatie, maar vele anderen geluk gevonden hebben.

Lees ook: Gayfarmer organiseert opendag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.