Home

Achtergrond

Koersval pond verontrust export

De nog steeds aanhoudende koersval van het Britse pond krijgt steeds ernstiger gevolgen voor de agrarische export.

Bedrijven als The Greenery, Vion en Valstar Holland, die veel zaken doen met de Britten, beginnen zich steeds meer zorgen te maken over de situatie.

Het pond noteert aan het begin van deze week rond de €1,25 ofwel bijna 80 pence voor één euro. De Britse munt is daarmee sinds de zomer een kleine 15 procent in waarde gedaald. Verwacht wordt dat de koers de komende tijd verder omlaag kan gaan door het recessiegevaar in Groot-Brittannië dat naar alle waarschijnlijkheid tot verdere verlagingen van het rentepeil zal leiden.

"De ontwikkeling van het pond zorgt zeker voor een extra druk op onze activiteiten. De Engelse markt is heel belangrijk voor Vion, we zijn daar in een aantal grote segmenten actief. We willen graag zaken blijven doen met onze grote Britse afnemers maar tegelijkertijd ook financieel gezond blijven draaien. Dat wordt door de koersval van het pond moeilijker", zegt directeur communicatie Marc van der Lee van Vion.

Pascalle de Ruyter van de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren voegt daaraan toe dat het economische effect ook geldt voor andere exporteurs uit de euro-zone en zelfs voor Denemarken waarvan de kroon effectief aan de euro is gekoppeld.

Voor The Greenery is de ontwikkeling een bron van zorg aan het worden, zegt woordvoerder Tim Willaert. "De koersontwikkeling is voor ons zeker negatief te noemen."

Ook voor tuinbouwexporteur Valstar Holland, is Groot-Brittannië een belangrijke markt. Sonja Teelen van de holding Best Fresh Group: "De daling van het pond heeft zeker gevolgen. De prijzen staan erg onder druk."

Of registreer je om te kunnen reageren.