Home

Achtergrond 171 x bekeken

'Koers in arbeidsmarktbeleid moet om'

Om meer mensen aan het werk te krijgen, moet het kabinet zijn beleid meer richten op niet-werkenden zonder uitkering.

Het terugdringen van het aantal uitkeringsgerechtigden blijft belangrijk, maar moet niet voorop staan. Want een groot deel van de arbeidsreserve bestaat uit mensen zonder uitkering die nu weinig steun krijgen bij het vinden van werk.

Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen in de woensdag gepresenteerde Arbeidsmarktanalyse 2008. Onder die reserve zijn relatief veel hoogopgeleide vrouwen.

Nederland heeft volgens de RWI een breder arbeidsmarktbeleid nodig. Dat moet gericht zijn op iedereen die wil en kan werken, of ze nu een uitkering hebben of niet. Zowel werklozen met als zonder uitkering moeten in aanmerking komen voor scholing en begeleiding. Ook werkenden die zich in hun baan niet op hun plek voelen, moeten hulp kunnen krijgen bij het vinden van iets anders.

De groei van de Nederlandse economie had aanmerkelijk hoger kunnen zijn wanneer vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar hadden aangesloten, aldus de RWI. Het afgelopen jaar was bijna 40 procent van de vacatures moeilijk te vervullen en 15 procent bleef zelfs onvervuld. Toch waren er nog altijd 800.000 mensen die geen werk hadden en dat wel graag zouden willen.

Door de slechte aansluiting tussen vraag en aanbod loopt Nederland het risico dat een economische terugslag onnodig hard aankomt, stelt de RWI. De arbeidsmarkt reageert altijd met vertraging op de economische situatie. Dat betekent dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt nog enige tijd voortduurt wanneer het economisch minder gaat. Dat kan dan weer leiden tot een versnelling van de economische terugval. Daarom moet de arbeidsmarkt minder gevoelig worden gemaakt voor conjunctuurschommelingen.

De RWI is optimistisch over de veerkracht van de arbeidsmarkt, maar er zijn wel gerichte maatregelen nodig. De grootste uitdaging voor de komende jaren is om de arbeidsmarkt optimaal te laten profiteren van het min of meer verborgen beschikbare arbeidspotentieel. De
De opleiding van mensen moet beter aansluiten op de vraag op de arbeidsmarkt. Om dat te bereiken kan de overheid bijvoorbeeld het volgen van opleidingen waaraan de markt behoefte heeft, financieel stimuleren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.