Home

Achtergrond

Kamer fluit Van der Hoeven terug

De Tweede Kamer gaat minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) terugfluiten door een motie van D66 te steunen. Dat bleek gisteren een debat in de Kamer over biobrandstoffen.

Van der Hoeven had een raamovereenkomst met Brazilië gesloten over de gezamenlijke stimulering van biobrandstoffen. Maar daarin stonden geen harde afspraken over de criteria voor de productie van de grondstoffen. ”Slecht werk”, stelde GroenLinks, ”het voldoet niet aan de eigen criteria van het kabinet.”

Volgens Van der Hoeven hoeft dat ook niet. Ze moet nog met Brazilië onderhandelen over de uitwerking van de raamovereenkomst. De door het kabinet gehanteerde Cramercriteria die gaan over milieu- en sociale effecten bij de productie zijn daarbij het uitgangspunt, zei ze. Van der Hoeven wil zich wel inspannen voor dat resultaat, maar weigerde zich vast te leggen op een zogenoemde resultaatsverplichting, zoals het CDA haar vroeg.

Er is op internationaal niveau geen overeenstemming over alle criteria en de sociale criteria zijn niet meetbaar, was haar argument. Dat schoot bij de Kamer in het verkeerde keelgat. Een brede meerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie, VVD, GroenLinks en D66 neemt er geen genoegen mee. Het gaat om een Nederlands-Braziliaans akkoord en dat moet aan de Nederlandse eisen voldoen, stelde D66.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.