Home

Achtergrond

Kamer bespreekt dierenactivisme in Venray

De Tweede Kamer overlegt morgen met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over acties van dierenactivisten die er in Venray toe hebben geleid dat er geen biotechnologisch bedrijventerrein komt.

Regeringspartij CDA vindt het besluit van de gemeente "buitengewoon teleurstellend''. Oppositiepartij VVD noemde het vandaag bijzonder spijtig dat Venray stopt met het project Sciencelink.

"Dit is slecht nieuws voor onze rechtsstaat. Eerst trok de particuliere investeerder zich terug na intimidatie en bedreiging door dierenactivisten, nu haakt ook de gemeente af. Voor de activisten is dit een aanmoediging om door te gaan met hun misdadige gedrag'', aldus het liberale Kamerlid Henk Kamp.

De overheid moet er volgens hem voor zorgen dat het bedrijvenpark er toch komt. Ook CDA-collega Sybrand van Haersma Buma vindt deze sector erg belangrijk voor Nederland en meent dat die daarom "een plek'' moet krijgen. De christen-democraten pleiten al tijden voor een hardere aanpak van radicale dierenactivisten.

CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en PvdA-bewindsvrouw Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) presenteerden vorig jaar september een wetsvoorstel met maatregelen om ernstige overlast te bestrijden. Die kunnen behalve tegen hooligans en hangjongeren ook worden ingezet tegen radicale dierenrechtenactivisten. Zo krijgen burgemeesters en officieren van justitie de mogelijkheid een gebiedsverbod en meldingsplicht op te leggen.

Lees ook 'Venray zwicht voor dierenactivisten'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.