Home

Achtergrond 580 x bekeken 25 reacties

Kalverbedrijven op slot na vondst groeibevorderaar

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft sinds vrijdag zes vleeskalverbedrijven op de Veluwe geblokkeerd, nadat bij drie dieren op een van de bedrijven een groeibevorderaar in de urine is gevonden.

Dat heeft het ministerie van LNV vandaag bekendgemaakt. De groeibevorderaar werd aangetroffen bij een routinecontrole door de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV).

Het gaat om het middel Delta-1-testosteron, een anabole steroïde die wordt gebruikt in de sport, maar niet eerder als groeibevorderaar bij dieren is aangetroffen.

Op de zes bedrijven staan 4074 vleeskalveren, die eigendom zijn van één veehouder uit Putten. De AID heeft vrijdag en zaterdag de kalveren op de bedrijven steekproefsgewijs bemonsterd, aldus een zegsman van de dienst. De administratie van twee bedrijven is in beslag genomen. Daarbij werd ook de veehouder aangehouden; hij is weer op vrije voeten.

Volgens de advocaat van de veehouder, Leonard Heukels, is nog onduidelijk hoe de stof in de dieren is gekomen. Hij vermoedt dat het om een verbinding gaat die normaal in het lichaam van het dier wordt afgebroken. De kalveren hadden van een dierenarts een erkend medicijn voorgeschreven gekregen. Dat zou staan in het logboek van het bedrijf.

De zes bedrijven blijven geblokkeerd tot onderzoek of nog meer dieren de verboden stof bevatten, klaar is. Volgens de AID duurt dat “zeker enkele weken, misschien zelfs maanden”. Van de bedrijven zijn recent geen dieren geslacht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Andere Henk

  Als ex-kalvermester erger ik me aan populistische uitspraken van mensen die beweren dat een hele sector maar wat aan knoeit, waaruit blijkt dat ? Overtredingen worden tig malen uitvergroot, zet het af tegen de vele aantallen controles van de SKV en RVV in de agelopen tientallen jaren waar niets aan de hand was. Heb zelf tientallen jaren kalveren gemest en durf hardop te beweren mij nooit bediend te hebben van verboden middelen en ken ook geen (ex-) collega's die hier ooit mee in aanraking zijn geweest.
  Met de regelmatige en strenge controles is het ook bijna onmogelijk om over de schreef te gaan. Eerst maar eens afwachten of in het onderhavige geval werkelijk blijkt dat er wat toegediend is dat verboden is of dat het gaat om natuurlijke aanmaak door de dieren zelf.

 • no-profile-image

  B.Rodens

  weer zo'n stommeling.

 • no-profile-image

  jol

  Eigenlijk zouden de agrariers toch onderhand moeten begrijpen dat er in het recreatieparadijs nederland geen plaats meer voor hen is. Jammer dat het van hogerhand op dergelijke langzame achterbakse manier duidelijk gemaakt wordt, zoals ze al zeggen zachte heelmeesters stinkende wonden, gewoon per direct zeggen alle boeren er uit en alleen nog maar hobbyboeren laten boeren die de burger uitlegt hoe er een koe en varken uitziet.

 • no-profile-image

  Joost

  Wel toevallig, meerdere bedrijven van 1 eigenaar waar ze dit vinden. Waarom niet van andere bedrijven.
  En oh ja, die andere zaak, precies dezelfde meneer..
  Wel een loyale sector trouwens, als ik de reactie hieronder moet geloven.

 • no-profile-image

  Henk

  Beste kalverhouder, ik kan er een boek over schrijven. Ben bedreigd, geintimideerd, beledigd en gemanipuleerd.
  Als ik die verhalen lees over onschuld en niet weten, moet ik gewoon reageren. De ene helft is verrot, de andere wil het niet weten. Waar hoor jij bij????

 • no-profile-image

  Gerrit

  Beste Henk uit Ruurlo, ik zou zeggen: schrijf dat boek eens en kom met harde feiten i.p.v. met bagger te gooien!

 • no-profile-image

  miltie

  je zal maar net inverwachting zijn en dat vlees eet ;;en na 7;a8 maanden een kind baart met afwijking door die verboden middelen ;die bedrijven gewoon verbeurt verklaren ;punt uit ;waarborg voor de hele sector;zelf argrarie er

 • no-profile-image

  een kalverhouder

  Henk is vast geen kalverhouder. Dan had hij wel geweten dat er niet valt te sjoemelen in de kalversector. De regelgeving en de controle erop is wel zo scherp dat dat echt niet meer kan. Dit is echt geen kwestie van elkaar de handen boven het hoofd houden, maar praten uit ervaring. Kom maar eens met een onderbouwing voor je kreet 'gesjoemel'. Of is het zomaar een veronderstelling?

 • no-profile-image

  henk

  Inderdaad joost erg toevallig allemaal. Waar rook is is vuur. Een stof die het dier zelf aanmaakt, alleen maar op die bedrijven van torvallig dezelfde eigenaar.
  Laten we gewoon eens eerlijk zijn, er wordt in de kalverhouderij gesjoemeld bij het leven. En ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd. Een voor allen en allen gezamelijk de kluit belazeren.

 • no-profile-image

  Pet

  Weet iemand ook of deze groeibevorderaar ook effect kan hebben op mensen? Krijg je allemaal maxi mensen, ook niet leuk..

 • no-profile-image

  Henk

  Beste Gerrit, ik gooi niet met bagger. Klokkeluiders hebben het slecht in dit land. Daar wordt de sector ook niet beter van. Waar ik moeite mee heb is het altijd maar weer goedpraten dat er iets niet klopt. Oke er is ook een derde groep, maar die weten best dat er hier en daar iets niet zuiver is. Waaron zijn de kalveren bij het ene bedrijf 4 weken eerder slachtrijp dan bij anderen. Als je eenmaal een positief koppel hebt gezien, weet je dat je dat al vaker hebt gezien.
  Nogmaals, diegene die sjoemeld moet ook eens door zijn eigen milieu te kakken worden gezet. Altijd weer die hand boven het hoofd houden. Sommigen weten precies wie er klooit, maar met namen komen ze niet.
  De sector moet zich zelf reinigen, dat bereik je niet met steeds te verkondigen dat het niet waar is. HET IS WEL WAAR.

 • no-profile-image

  een kalverhouder

  Waarom zou de nederlandse groeibevorderaar wel afwijkingen vertonen bij de mensen, en die van buitenlandse niet? Jullie eten al heel wat jaren van die rommel(groeibevorderaar), en dan hoort niemand er wat van. Jullie hebben toch altijd het spotgoedkope vlees gekocht! Want kwaliteit kost immers geld, en Nederlands vlees is te duur!! De consument kijkt toch alleen naar de prijs.

 • no-profile-image

  een kalverhouder

  Duidelijk is in ieder geval dat Henk geen boek met harde feiten kan schrijven. Alleen een boek over de moeilijke jeugd die hij heeft gehad. In dit geval de baan bij AID, VWA oid waar hij waarschijnlijk wat minder fijne ervaringen aan over heeft gehouden. Alles blijft vaag Henk, harde feiten heb ik nog niet gelezen in je verhaal. Iets klopt niet, diegene die sjoemelT, hier en daar niet zuiver. HET is wel waar. Beetje vaag taalgebruik... Een kalf is trouwens niet zomaar op het ene bedrijf eerder slachtrijp dan op het andere. Dat hangt van zoveel factoren af. Een kalf dat 4 weken eerder geslacht wordt hoeft niet eerder slachtrijp te zijn, maar wordt afhankelijk van de markt- of bedrijfssituatie eerder of later geslacht. Als oud-AID-er oid, werkzaam geweest in deze sector (zoals ik tenminste uit je verhaal opmaak) hoor je hier toch wel van op de hoogte te zijn. En dat de sector zichzelf moet reinigen: als de sector schoon is, hoeft ie niet meer gereinigd te worden. Wel zijn er altijd verbeterpunten, en daar wordt zeker op dit moment weer hard aan gewerkt met o.a. het nieuwe IKB. Maar misschien heb je dat gemist. Huiswerk dus. En niet zomaar met bagger gooien zonder je in de zaak te verdiepen.

 • no-profile-image

  red calf

  De Rabobank sponsort een van de grootste "drugsactiviteiten" ter wereld, het wielrennen.
  Wordt die Bank dan niet op slot gedaan?

  De wereld is zo intriest verrot en als je wat verder zoekt zijn het meer witte boorden die criminele activiteiten (doen)laten uitvoeren dan een overigens niet goed te keuren gebruik van groeibevorderaars... maar ja het geld, de macht van de papen

 • no-profile-image

  Bep Rommen

  Het zijn altijd weer dezelfde mensen die onze sector in opspraak brengen.
  Verbiedt zo'n man om vee te houden!

 • no-profile-image

  Jan-Willem

  Kip, volgens mij lees je het bericht van Jol niet goed.

 • no-profile-image

  kip

  Dat is wel erg kort door de bocht Miltie. Ik ben het met je eens dat als het bewust is gedaan, er direct een punt achter moet worden gezet. Die dingen moeten en mogen niet meer kunnen. Maar hier is het sterk de vraag of er bewust iets is toegediend, of dat er sprake is van een combinatie van toediening van legale middelen en een reactie met een andere stof, waar deze verbinding een gevolg van is. In dat geval kan de kalverhouder er in mijn ogen niets aan doen en hoeft hij ook niet verder vervolgd te worden.

 • no-profile-image

  een kalverhouder

  Beste Henk, ik denk dan dat er toch echt nog een derde groep is. Voel me bij beiden niet thuis. Ik denk en hoop dat de derde groep van eerlijke boeren, die op een eerlijke manier hun geld verdienen de grootste is. Ik denk dat je door minder fijne ervaringen in het verleden de boel over een kam scheert. Want lees de reactie van Janssen eens: waar gaat het hier eigenlijk over? 3 kalveren op 1 bedrijf...

 • no-profile-image

  jol

  Jan Willem jij snapt het.......Kip jij dus niet..... Hoe kun je mensen iets leren.....door ze zelf met tegenargumenten te laten komen. Wij (Jullie en Ik) kunnen zo veel vertellen als we willen pas als de burger zelf goede argumenten verzint om Ons te behouden kunnen Wij hier overleven. Succes

 • no-profile-image

  kip

  Beste Jol, volgens mij ben je behoorlijk de weg kwijt zeg. Vertel mij eens, een koe, dat is toch een dier dat eieren legt, en een varken geeft toch melk? Sorry hoor, maar je moet mij toch eens een aantal dingen uitleggen. Alle agrariërs vertrekken uit Nederland. Dat betekent nogal wat werklozen. Wie gaat die financiel onderhouden? Al die grond die nu prachtig onderhouden wordt, wat gaat daarmee gebeuren. En zeker niet onbelangrijk: wat gaan we dan met ons allen eten? Bloembollen, o nee, ook die kwekers zitten in het buitenland. Vlees, nee, dat hebben we niet nodig, en dat wordt ook niet meer geproduceerd hier. Brood? Nee, graan wordt er niet meer geteeld hier. Dus gaan we alles importeren? Lekker hoor, al die ongecontroleerde gewassen uit het buitenland en dat hormonenvlees uit Brazilië. Denk de volgende keer even na voordat je hier wat roept. Kan trouwens ook niet echt de link leggen met het onderwerp waar het over ging...

 • no-profile-image

  janssen

  Jullie kunnen niet lezen
  er zijn 3 kalveren van één bedrijf positief

 • no-profile-image

  gerard

  Komt er nu nog excuus van een Henk, die wel weet hoe het precies zit???

 • no-profile-image

  Piet

  Misschien is het interessant om te weten dat de kalverhouderij een eigen controle-instantie heeft, nl. de SKV. Deze is volledig door de sector op gezet, en controleert alle kalverbedrijven. Deze EIGEN instantie heeft verboden stoffen aangetroffen, dus het doet nogal cru aan om de volledig sector te veroordelen.
  Verder vraagt ene Henk zich af hoe het komt dat het ene kalf harder groeit als het andere. Dat is gewoon een verschil in ras en kwaliteit van de mester. Wij hebben momenteel een stal met Belg. Blauwen staan. Die zijn vrij zwaar, maar dan blijft het behoorlijk koeig om te veronderstellen dat deze groeibevorderaars hebben gehad. Kom gerust controleren, wij hebben altijd koffie voor jullie soort.
  Verder ben ik vrijwel overtuigd van de ongeschuld van deze veehouder uit Putten. Denken jullie nu echt dat iemand voor de tweede keer iets probeert terwijl hem dat in het eerste geval een miljoenenclaim overleverde? Het pleit eerder voor de ongeschuld van hem. Rest natuurlijk nog de vraag waar de stof dan wel vandaan komt. Het is daarbij interessant om te weten dat deze veehouder een eigen melkproduct produceert met ingredienten van vele leveranciers. Dat zorgt natuurlijk voor risico's, maar in feite is een (GMP-waardige) leverancier toch verantwoordelijk voor zijn product?

 • no-profile-image

  ook een kalverhouder

  O, wat kunnen we toch weer snel oordelen over een ander. Het gaat hier om een stof die het dier zelf aanmaakt. Laat ze eerst maar eens bewijzen dat hier sprake is van opzettelijk toedienen. Volgens mij is het ontzettend spannend om de sector in de .... te zetten tegenwoordig. Goed veel media-aandacht geven, en klaar is de volgende hype. Friesland Vlees is voorbij, dus moeten we weer wat nieuws hebben. Eerst maar eens de uitslag afwachten, maar die komt pas over maanden, dus dan zijn we het alweer vergeten. Niemand die dan door heeft dat het loos alarm was. Want wees eens eerlijk mensen: ooit gehoord dat er de vorige keer echt wat aangetoond was? Nee toch?

 • no-profile-image

  lot

  Het is verlijdelijk om meteen de kalvermester te veroordelen. hij heeft recht op behoorlijke behandeling. Maar hij weet ook van de risico's die hij loopt en daarmee de hele agrarische sector. De niet-agrarier ziet allanh door de bomen het bos niet meer. De media klopt alles zo smeuig mogelijk op, maar vergeet nuancering aan te brnegen in de soms wel erg snelle berichtgeving.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.