Home

Achtergrond

Jongerius wil wettelijk quotum vrouwen in top

FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil dat vrouwen over vier jaar 40 procent van de topfuncties bekleden.

Daarvoor moet een wettelijk quotum komen, betoogt zij woensdag in de Volkskrant. Volgens haar is in Noorwegen ook pas resultaat geboekt toen er een quotum werd ingevoerd.

"Werkgevers claimen al jaren goede bedoelingen te hebben met vrouwen. Maar waarom zou ik hen geloven? Al 25 jaar is het niet vanzelfsprekend dat vrouwen doorstromen naar de top'', aldus Jongerius. "We zijn nu druk aan het lobbyen in de Tweede Kamer voor ons voorstel. Wat mij betreft wordt het quotum dit najaar ingevoerd.''

Nederland moet volgens Jongerius een voorbeeld nemen aan Noorwegen, waar sinds januari vier op de tien topbestuurders van beursgenoteerde ondernemingen vrouw moet zijn. "Noorwegen laat zien dat het werkt'', zegt Jongerius. "Ook Spanje en Denemarken nemen hier een voorbeeld aan. Ik zie geen reden waarom wij het ook niet kunnen proberen.''

Recent onderzoek van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, toonde aan dat Nederland achterloopt als het gaat om het percentage vrouwelijke managers. In Nederland is een op de vier managers vrouw, het Europese gemiddelde is een op de drie. Jongerius: "Als het om het percentage vrouwen in de top van bedrijven en non-profitorganisaties gaat, bungelt Nederland samen met Botswana ergens onderaan.'' Een maand geleden pleitte de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes al voor het instellen van verplichte quota voor vrouwen in Europese topfuncties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.