Home

Achtergrond 208 x bekeken 1 reactie

Japans importverbod Brits rundvlees treft kunst

Het omstreden kunstwerk Mother and Child Divided van de Brit Damien Hirst heeft met de grootst mogelijke moeite toegang gekregen tot Japan.

De in tweeën gesneden kadavers van een koe en een kalf op sterk water werden tegengehouden door de douane wegens het geldende Japanse importverbod op Brits rundvlees.

Het museum waar het stuk zal worden getoond aan het Japanse publiek, had de grootst mogelijke moeite de autoriteiten ervan te overtuigen het werk toch binnen te laten. "Ik geloof dat mijn personeel heeft uitgelegd dat het niet voor consumptie bestemd was'', aldus de directeur van het Mori Art Museum.

Damien Hirst won met zijn omstreden kunstwerk in 1995 de Turner Prize. Het origineel begon ondanks de formaldehyde waarin het werd bewaard, te rotten zodat de in Japan te tonen versie een vernieuwde uitvoering is.

Die wordt geëxposeerd in een grote glazen bak, die gevuld moet worden met nieuwe formaldehyde, hetgeen alweer een hoop complicaties met zich meebrengt. Het museum moet een nieuw ventilatiesysteem aanbrengen, omdat wordt gevreesd dat de dampen van deze conserverende stof de staf tijdens het volgieten van het aquarium zouden bedwelmen. De aanleg daarvan loopt flink in de papieren.

Ondanks de bureaucratische en financiële bezwaren gaat het museum dapper door met de expositie, die eind deze maand open gaat. "We kunnen niet opgeven'', aldus de directeur, wijzend op het belang van het kunstwerk.

Met Hirst, een van de invloedrijkste en duurste levende kunstenaars, heb je ook wel een trekpleister in huis. De Brit, die ook al een haai en een schaap in de formaldehyde zette, haalde vorig jaar alle media ter wereld met een schedel die hij geheel met diamanten had bezet.

History in the Making: A Retrospective of the Turner Prize in Mori Art Museum in de wijk Roppongi in Tokio bestaat verder uit werk van andere Turner Prize-winnaars en duurt van 25 april tot 13 juli.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    wat een onzin !

Of registreer je om te kunnen reageren.