Home

Achtergrond 294 x bekeken

Interesse in 'Koeienfluisteraar' groeit onder melkveehouders

Dierenarts Joep Driessen bereikt met zijn curus 'Koesignalen' steeds meer melkveehouders.

Een cursus die boeren leert meer signalen op te pikken van hun koeien met als doel ze langer in goede gezondheid te houden. Dat meldt dagblad Trouw.

Driessen, directeur van veterinair adviesbureau Vetvice uit Geldermalsen, stelt zichzelf voor als 'specialist koesignalen'. "Maar in het buitenland noemen ze me koeienfluisteraar." Wat er op neer komt dat Driessen signalen oppikt die koeien voortdurend uitzenden. En dat zijn volgens Driessen, naast de hoorbare als loeien, snuiven en kuchen, veel signalen.

Hij leert zijn cursisten wat ze eigenlijk allemaal van nature al kunnen: kijken. "En ik leer hen hun gezonde boerenverstand gebruiken. Je moet het zó zien: in een stal kan een blind paard zien wat er mis is. Alleen: veel boeren lijden aan bedrijfsblindheid. Die moet worden doorbroken."

"Hoe gezonder koeien blijven, hoe minder werk dat oplevert en dus kosten bespaart. Koeien geven nu gemiddeld maar zo’n jaar of drie melk. Maar als ze langer gezond blijven, kunnen ze misschien tot hun zesde, zevende levensjaar mee. Daarin zit een enorme economische verbetering", zegt hij.

Niet dat boeren onkundig of onwillig zijn. Driessen: "De Nederlandse boer doet het gemiddeld heel goed. Maar het boerenbestaan is complex en ieder heeft zo zijn eigen voorkeur. De een is heel goed met machines, de ander weet alles van ruwvoer, een derde alles van jongvee. Er zijn dus altijd punten voor verbetering. Alleen moet de boer er wel de tijd voor nemen."

Zevenentwintig landen hebben inmiddels kennisgemaakt met Koesignalen. Van het handboek, verkrijgbaar in zes talen, zijn inmiddels 100.000 exemplaren verkocht. "Een enorme verspreiding dus", zegt Driessen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.