Home

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

Innovatieagenda: trendbreuk nodig in pluimveesector

Er is een trendbreuk nodig in de pluimveesector om te komen tot een bloeiende rendabele en maatschappelijk gerespecteerde pluimveesector.

Dat staat in de innovatieagenda Pluimveehouderij 2008-2015 die PVE-voorzitter Jos Ramekers heeft gepresenteert aan minister Verburg van landbouw.

De pluimveesector wil met een pro-actieve strategie de uitdaging aangaan. Uit allerlei studies blijkt dat de sector bij ongewijzigd beleid onder druk komt te staan. In de nota’s wordt gewezen op mde concurrentie uit ‘lage kosten landen’ en de onder druk staande maatschappelijke acceptatie van de sector in Nederland.

De innovatie-agenda die de sector heeft opgesteld is opgebouwd rond 5 thema’s. Die thema’s zijn: schaalvergroting binnen randvoorwaarden, integrale ketenaanpak en nieuwe standaarden voor productie, marktgerichte aanpak, verduurzaming en de versterking van de kennisinfrastructuur.

De sector wil op het gebied van schaalvergroting en rationalisatie leren van andere sectoren, bijvoorbeeld de tuinbouw. De tuinbouw is sterk gericht op kostenreductie en schaalvergroting maar weet ook succesvol bulkproducten zoals de tomaat verder te ontwikkelen tot sucesvolle gevraagde consumentenproducten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Boeren moet je niet vergelijken met tuinders.Boeren hebben allerlei soorten productierechten nodig,ammoniak perikelen,zogenaamd fijnstofuitstoot,bouwblokproblemen en het woordje 'welzijn'.etc.Tuinders hebben deze problemen allemaal niet en mogen hun grond tot aan de sloot volbouwen met kassen tot 7-8 mtr. hoog.Van een erfbeplantingsplan hebben zij nooit gehoord.Ook het gas waar zij zogenaamd groene stroom van maken krijgen zij veel goedkoper van vadertje staat dan welke boer ook.Kortom elk vergelijk gaat mank.Let wel tuinders hebben groot gelijk dat zij gebruik maken van allerlei mogelijkheden die ze geboden wordt door de staat.

Of registreer je om te kunnen reageren.